Εχουν όνομα αυτοί που μας κάνουν να ντρεπόμαστε;

giannis_boytaris.jpg

Γιάννης Μπουτάρης Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε χθες ότι ντρέπεται γιατί αργήσαμε να αναγνωρίσουμε το τραύμα | EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη σιώπησαν και, κυρίως, επέβαλαν τη σιωπή, ενίοτε και με το κνούτο, συγκεκριμένες ομάδες: πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και φυσικά επιχειρηματικές.

Είναι οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα δεν ντρέπονται. Πώς να το κάνουν όταν για εβδομήντα χρόνια έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εξαφανίσουν ακόμη και την ανάμνηση χιλιάδων Εβραίων συμπολιτών μας;

Οι ταυτότητές τους είναι συγκεκριμένες. Είναι το τμήμα της επίσημης Δεξιάς που οικοδόμησε το μετεμφυλιακό κράτος της συγχώρεσης στους ταγματασφαλίτες και τους Γιοσμάδες, που παζάρευε «διπλωματικά» με τον Μαξ Μέρτεν.

Ηταν οι χουντικοί που κρύφτηκαν μεταπολιτευτικά μέσα στις επίσημες δεξιές παρατάξεις, κομματικές και δημοτικές, και κανοναρχούσαν σιωπηλά, αθόρυβα.

Ηταν επιχειρηματίες που άδραξαν την ευκαιρία εξόντωσης των Εβραίων για να κονομήσουν τις περιουσίες τους με χαρτιά κατευθείαν από τη Βέρμαχτ και τα SS κι ήταν αυτοί που ύστερα ήξεραν ποιους να χρηματοδοτήσουν για να τους βγάζουν «λάδι».

Κι όλοι αυτοί έχουν ονόματα, μεγάλα, ενίοτε λαμπρά, σκεπασμένα από το μετάξι χιλιάδων λέξεων που υμνούν την πορεία τους μέσα στην πόλη - πολιτικοί, επιχειρηματίες ή απλώς επιδέξιες περσόνες.

Αυτοί μέχρι σήμερα δεν ντρέπονται. Πολλών τα ονόματα κοσμούν ακόμη και τους δρόμους της πολιτείας μας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε χθες ότι ντρέπεται γιατί αργήσαμε να αναγνωρίσουμε το τραύμα κι έχει το δικαίωμα να το πει, όχι γιατί είναι δήμαρχος, αλλά διότι ήταν μέσα σ’ αυτούς που είχαν το θάρρος να μιλήσουν και παλαιότερα, όταν καθυβρίζονταν και στοχοποιούνταν ως προδότες, ύποπτοι για αντεθνική δράση… από αυτούς τους ίδιους που και σήμερα εμφανίζονται ως «πατριώτες» ή «εθνικιστές».

Δεν θα πρέπει άραγε να ντρεπόμαστε όλοι μας που ακόμη δεν μπορούμε να πούμε αυτά τα ονόματα, αυτούς που λουφάζουν και σιωπούν και… ακονίζουν ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια; Δεν είναι άραγε μια μορφή τελικής εξιλέωσης να ονοματίσουμε επιτέλους και τους υπεύθυνους της ντροπής μας;