Εγκαινιάζεται η έκθεση Face forward - Άλλοι 100 πρόσφυγες στην Κρήτη

lamprinos-leclerk.jpg

lamprinos-leclerk Ο Φίλιπ Λεκλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα η έκθεση «Face Forward …into my home», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που συμμετέχουν στο Face Forward υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA. Παράλληλα, σήμερα το πρωΐ υπογράφηκε η σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη ακόμα 100 πρόσφυγες.

Το Face Forward …into my home πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», και διευρύνεται με τη συμμετοχή προσφύγων που διαμένουν στο νησί. 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 7:30 το απόγευμα, στην στοά Μακάσι στο Ηράκλειο. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00 | Κυριακή κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Επιμέλεια έκθεσης / Ιδέα-Υλοποίηση προγράμματος: Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ. Γιάννης Βασταρδής, Φωτογράφος

face_forward_f2

Ακόμη 100 πρόσφυγες στην Κρήτη

Υπεγράφη σήμερα το πρωΐ η σύμβαση για το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, μεταξύ του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Φίλιπ Λεκλερ, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η σύμβαση είναι η τρίτη η οποία υπογράφεται, με προϋπολογισμό 2.630.000 ευρώ και στόχο οι πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται στο νησί, μέσω του προγράμματος ESTIA, να φτάσουν τους 1.000.

Από την πλευρά του ο Φίλιπ Λεκλερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος ενώ χαρακτήρισε στυλοβάτη τον κ. Λαμπρινό.

«Η Κρήτη αποτελεί καλό παράδειγμα φιλοξενίας. Τιμά με τον καλύτερο τρόπο την περίφημη κρητική φιλοξενία. Έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες, προσφέροντας στην πράξη ποιοτική φιλοξενία. Οι πρόσφυγες κάνουν μια νέα αρχή. Εξελίσσονται. Πρέπει να δούμε και τα επόμενα τους βήματα. Τη εκπαίδευση τους, την εργασία τους. Γιατί πρέπει να συνεχίσουν αυτόνομα τη ζωή τους. Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών είναι σημαντική».

Ο κ. Λεκλέρ απάντησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα με τη φιλοξενία των προσφύγων, σε αντιδιαστολή με την Κρήτη, τονίζοντας ότι «Επικεντρωνόμαστε στο μέλλον και τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Οι δυσκολίες είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες. Σαν Ύπατη Αρμοστεία ζητήσαμε να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Για να έχουμε αποσυμφόρηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δεν πρέπει να εξαντληθεί το απόθεμα αλληλεγγύης στις τοπικές κοινωνίες. Αντιθέτως πρέπει να τις στηρίξουμε».

Τέλος ο κ. Λεκλέρκ πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό. Για αυτό και πρότεινε την αποσυμφόρηση με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

Face Forward …into my home

Το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά τους πορτρέτα και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

face_forward_f5

Όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που συμμετέχουν στο Face Forward …into my home  υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA (Στήριξη Έκτακτης ανάγκης για τη Στέγαση και την Ένταξη), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που συμμετέχουν στο Face Forward …into my home  υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA (Στήριξη Έκτακτης ανάγκης για τη Στέγαση και την Ένταξη), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

face_forward_f1

ESTIA σημαίνει Σπίτι

Το Face Forward …into my home συστήνει στο κοινό τα πρόσωπα - τη γυναίκα, τον άνδρα, τον έφηβο, την οικογένεια - πίσω από τους αριθμούς και την πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας κανείς τα πρόσωπα και τις ιστορίες  τους, συνειδητοποιεί ότι οι πρόσφυγες, όποια κι αν είναι η χώρα καταγωγής τους, όσες δύσκολες καταστάσεις κι αν αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν, είναι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές επιθυμίες, κοινά όνειρα και κοινές αγωνίες για το μέλλον.

Και ότι, παρά το γεγονός πως άφησαν πίσω τους μεγάλο κομμάτι της ζωής τους, δεν έχασαν την ταυτότητά τους και την ελπίδα τους.

Το πρόγραμμα ESTIA, μέσω της στέγασης σε διαμερίσματα και της παροχής μηνιαίας οικονομικής στήριξης, συμβάλλει ώστε οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια και τον έλεγχο της ζωής τους, χτίζοντας σταδιακά μια ασφαλή καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Συγχρόνως, το Face Forward …into my home συστήνει τους συγκεκριμένους ανθρώπους ως κατοίκους μιας χώρας που έχει αγκαλιάσει στο παρελθόν πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, ιδέες και θρησκείες, σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης. Ώστε όλοι να αισθανόμαστε «σαν στο σπίτι μας». 

face_forward_f3

Το Face Forward …into my home σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΕΜΣΤ και, ειδικότερα, από το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του OHE για τους Πρόσφυγες και με τη χρηματοδότηση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA.

Το ESTIA, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και οικονομική στήριξη σε χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Στην Κρήτη, το ESTIA υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Σητείας και Χανίων, μέσω της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και τοπικών φορέων.

face_forward_f4

Το Face Forward… into my home αποτελείται από τις εξής τρεις φάσεις:

Φάση Ι: Εργαστήρια Αφήγησης

Οι συμμετέχοντες, ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA, καλούνται να μοιραστούν συναισθήματα, αναμνήσεις, ελπίδες και όνειρα για το μέλλον, εμπνευσμένα από έργα σύγχρονης τέχνης της συλλογής του ΕΜΣΤ.

Τα έργα τέχνης αποτελούν το ερέθισμα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, όπως η αναγκαστική μετακίνηση, η ένταξη, η ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η ταυτότητα.

Μέσα από διαδραστικές συναντήσεις και σε κλίμα σεβασμού και αποδοχής, οι συμμετέχοντες σταδιακά αφηγούνται αυτοβιογραφικές ιστορίες τους που αποκαλύπτουν βιώματα του παρελθόντος, στιγμές της καθημερινότητας και σχέδια και όνειρα για το μέλλον.

Φάση ΙΙ: Φωτογραφικά Πορτρέτα

Η φωτογράφιση γίνεται αφού έχει προηγηθεί η εξιστόρηση των βιωμάτων στο εργαστήριο και επιχειρεί την ψυχογραφική απόδοση της φυσιογνωμίας των συμμετεχόντων. Συνοδευόμενα από τις ιστορίες τους, τα πορτρέτα ρίχνουν φως στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου.

Τα πορτρέτα και οι ιστορίες αποκαλύπτουν το "ανθρώπινο πρόσωπο" του προσφυγικού ζητήματος, εστιάζοντας σε θέματα κοινά, υπαρξιακά και συναισθηματικά, που ενώνουν.

Φάση ΙΙΙ: Έκθεση Φωτογραφικών Πορτρέτων και Προσωπικών Αφηγήσεων 

Οι προσωπικές αφηγήσεις και τα φωτογραφικά πορτρέτα εκτίθενται στην Στοά Μακάσι από τις 14 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου 2018. Παράλληλα, στον χώρο παρουσιάζονται σε ηλεκτρονική μορφή τα έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ που αποτέλεσαν το ερέθισμα για τις αφηγήσεις καθώς και ένα σύντομο βίντεο-καταγραφή όλου του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, καθώς και παράλληλες δράσεις για το κοινό σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

   

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας