«Έφυγε» ο Κώστας Κουτσομύτης

koutsomitis-630.jpg

Κώστας Κουτσομύτης Ο σκηνοθέτης της μικρής οθόνης, Κώστας Κουτσομύτης | ΕUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλη απώλεια ο θάνατος ενός πολύ σημαντικού σκηνοθέτη της μικρής οθόνης, του Κώστα Κουτσομύτη, που πέθανε σήμερα το μεσημέρι στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο σε ηλικία 78 ετών, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ο οποίος ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ, άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική τηλεόραση, έχοντας μεταξύ άλλων μεταφέρει πλήθος γνωστών λογοτεχνικών έργων.

Γεννήθηκε το 1938 στα Γρεβενά, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία. 

Έναν χρόνο μετά υπέγραψε σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Το 1987 γύρισε την μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του «Ο Κλοιός», η οποία κέρδισε βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στις τηλεοπτικές σειρές που είχε σκηνοθετήσει ήταν οι εξής: «Εκείνος κι εκείνος», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα παιδιά της Νιόψης», «Ματωμένα Χώματα», «Οι μάγισσες της Σμύρνης», «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Καπνισμένος ουρανός», «Κίτρινος φάκελλος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Πρόβα Νυφικού»,  «Η εκτέλεση».

Κώστας Κουτσομύτης EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Συλλυπητήρια

Αριστείδης Μπαλτάς

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του σκηνοθέτη, χαρακτηρίζει το έργο του «ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή».

Όπως τονίζει ο Κώστας Κουτσομύτης «άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση» και η «ποιότητα του έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή».

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει «τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Κώστα Κουτσομύτη».

Αναφέρει ότι ο Κουτσομύτης «με τη ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη. Με το επώνυμο δημιουργικό του έργο αναβάθμισε την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, τόσο στην Δημόσια Τηλεόραση όσο και στην Ιδιωτική. Οι μεγάλες παραγωγές που σκηνοθέτησε έφεραν πάντα την προσωπική του υπογραφή», αναφέρει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σημειώνουν ότι μετέφερε με μεγάλη επιτυχία στην τηλεοπτική οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύ κοινό.

«Στους συναδέλφους της γενιάς του αλλά και της νεότερης γενιάς θα μείνει παρακαταθήκη το έργο του και όλοι θα θυμούνται την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του», καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας.

Το Ποτάμι

Το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι στον Κώστα Κουτσομύτη οφείλουμε μερικές από τις καλύτερες τηλεοπτικές μας στιγμές- απ’ τις λίγες έτσι κι αλλιώς- που μας έκαναν να αγαπήσουμε την τηλεόραση».

Σημειώνει ότι ο Κώστας Κουτσομύτης δεν ήταν μόνο ένας σκηνοθέτης. «'Hταν και ένας άνθρωπος που αγωνιούσε για την Ελλάδα και προσπαθούσε να βοηθήσει με τις προοδευτικές του ιδέες και τις δράσεις του»

«Χάσαμε ένα φίλο, χάσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο», αναφέρει και καταλήγει: «Κουράγιο στην σύντροφο του Ρένα και στον γιo του Γιάννη».