Εφυγε η πρώτη βουλευτής της Αριστεράς, Βάσω Θανασέκου

thanasekou1.jpg

Η πρώτη βουλευτής της Αριστεράς, Βάσω Θανασέκου ΠΗΓΗ: ΑΣΚΙ

Εφυγε από τη ζωή η Βάσω Θανασέκου σε ηλικία 98 ετών. Ηταν μια προσωπικότητα της Αριστεράς, από το σπουδαίο είδος των ανθρώπων που θυσίασαν σ' όλη τους τη ζωή πολλά στον κοινό, πανανθρώπινο σκοπό. Εκλέχτηκε βουλευτής του κεντροαριστερού συνασπισμού της «Δημοκρατικής Ενωσης», στον οποίο συμμετείχε και η ΕΔΑ (του Γιάννη Πασαλίδη και του Ηλία Ηλιού), στις 19 Φεβρουαρίου 1956, όταν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Ηταν επομένως η πρώτη βουλευτής της Αριστεράς στην Ελλάδα. Σε εκείνες τις εκλογές το σχήμα της αριστερής «Δημοκρατικής Ενωσης», αν και ήρθε πρώτο (με 48,15%) με το τότε, τριφασικό λεγόμενο, εκλογικό σύστημα, δεν σχημάτισε κυβέρνηση.

Πρωθυπουργός εξελέγη τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ΕΡΕ.

Η Βάσω Θανασέκου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου του 1917. Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1930, αν και από ευκατάστατη μεγαλοαστική οικογένεια -κόρη του Δημήτρη Σαραβάνου από την Ανδρο, ενός εύπορου πιλοποιού που είχε εργοστάσιο στο Μεταξουργείο- εντάχθηκε στο πλευρό όσων αγωνίζονταν για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Ασχολήθηκε με την πολιτική και την Αριστερά από μικρή, με την παρότρυνση του συζύγου της Γιώργου Θανασέκου.

Υποστήριξε την Αριστερά ώς το τέλος της ζωής της και είχε απευθύνει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 μαζί με άλλους ΕΑΜίτες έκκληση προς τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που «ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον» να ενωθούν «για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας», «μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία».