Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Νέλλη Ανδρικοπούλου

nelli-andrikopoulou-630.jpg

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Νέλλη Ανδρικοπούλου Η πρώτη σύζυγος του υπερρεαλιστή ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών

«Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, πριν γίνω ζωγράφος στον ξύπνο μου, υπήρξα ζωγράφος στον ύπνο μου!»

Νέλλη Ανδρικοπούλου

 

Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, γεννημένη στο Πέραν το 1921, η Νέλλη Ανδρικοπούλου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της το 1936 στην Αθήνα.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και γλυπτική στο Παρίσι, όπου έφτασε επιβιβαζόμενη στο περίφημο «Ματαρόα», με δάσκαλο τον Όσιπ Ζάντκιν.

«Και τίποτε να μην κάνεις εκεί, είναι ένα μεγάλο μάθημα πολιτισμού», έλεγε η ίδια για τη γαλλική πρωτεύουσα και πρόσθετε: «Η ματαίωση της ζωής και της καλλιτεχνικής μου πορείας στο Παρίσι ήταν για μένα τέτοια συμφορά που δεν σκέφτηκα καν να ζητήσω από κανέναν να μου φέρει πίσω τα έργα και του ρούχα μου - τι σημασία είχαν πια;»

Ο γάμος της τον Μάρτιο του 1950 με τον Νίκο Εγγονόπουλο υπήρξε καθοριστικός για τη ζωή της. «Στην πραγματικότητα, μες στο σπίτι γνωριστήκαμε. Κι από το γαμήλιο ταξίδι, ήδη, φάνηκε πως δεν θα τα πάμε καλά... Τον θαύμαζα, τον σεβόμουν, τον αγαπούσα... Ομως ο Εγγονόπουλος είχε τέτοια ανασφάλεια που με ήθελε διαρκώς δίπλα του, δεν μου επέτρεπε να πάω μόνη μου πουθενά... Ούτε μου ανοιγότανε, ούτε μου ζητούσε να του ανοιχτώ. Πώς μπορείς να συνυπάρξεις έτσι; Κι όμως, πίστευα πως η αντοχή μου θα 'ναι ανεξάντλητη, πως δεν θα χωρίσουμε ποτέ», σημείωνε σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η Νέλλη Ανδρικοπούλου έχει μεταφράσει Χαίλντερλιν, Φόρστερ, Τσέλαν και Μπένγιαμιν. Άλλα βιβλία της: «Επί τα ίχνη του Νίκου Εγγονόπουλου» (Ποταμός 2003) και «Νοοπαίγνια», ποιήματα, (Άγρα 2006).