Εδωσαν ασπιρίνη για να κερδίσουν χρόνο

Είναι σύνθετο το πρόβλημα της βίας και δεν μπορεί να αναλυθεί με δυο κουβέντες. Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα φαινόμενα αδικίας που έχουν συσσωρευτεί οδηγούν σε έξαρση. Πριν συμβούν τα επεισόδια στη Λεωφόρο, στις μεταξύ μας συζητήσεις δεν λέγαμε πως αν υπάρξουν φαλτσοσφυρίγματα είναι πιθανόν να μπουκάρουν στο γήπεδο;

Τέτοια γεγονότα πλέον τα περιμένουμε, γνωρίζουμε τι γίνεται (ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι κατά καιρούς δημιουργούνται στρατοί οπαδών από τις ίδιες τις ομάδες) και όταν τελικά συμβαίνουν αρχίζουμε να ψάχνουμε αν φταίει η Αστυνομία, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος ή όποιος άλλος.

Πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να αποφασίσουν να μπει ένα τέλος, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που υπάρχουν. Αν μπορεί να μπει. Αν δεν γίνεται αυτό, ο καθένας να βγει και να πει ότι κινείται μόνο για ίδιον όφελος.

Η νέα κυβέρνηση πήρε μία απόφαση για αναβολή μίας αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα. Δεν αξίζει να σχολιάσουμε το αν αυτό συνιστά τρόπο αντιμετώπισης της βίας. Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί απλά ασπιρίνη σε έναν βαριά ασθενή και το γνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση που φωνάζει: «Δώστε μου χρόνο να δούμε τι θα κάνουμε». Τώρα δεν μπορεί να γίνει κάτι, άλλωστε. Οι όποιες συζητήσεις και αποφάσεις θα αφορούν το επόμενο πρωτάθλημα. Το πώς θα διεξαχθεί με άλλους όρους.

Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες κινήσεις που δεν προχώρησαν. Οπως επί υπουργίας του αδερφού μου, Γιώργου, με το ιδιώνυμο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που είχε θεσπίσει από τότε, την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Για να συμβεί αυτό και να έχουμε επιτέλους κάτι αποτελεσματικό πρέπει να υπάρξει βούληση απ’ όλους τους φορείς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και ενδιαφέρονται γι’ αυτό.

Οι ίδιες οι ομάδες να ψέξουν τα όποια φαινόμενα βίας και να προσπαθήσουν να τα περιορίσουν γιατί αυτές βλάπτονται. Δεν είδα καμία ομάδα να πιάνει ταραξίες φιλάθλους της και να λέει: «Τιμωρήστε τους». Υπάρχει η λογική «είναι πελάτες της ομάδας». Οσο, όμως, εμείς λέμε «όλοι οι πελάτες δεκτοί, ανεξάρτητα αν είναι καλοί ή καλοί», τόσο αυτοί θα ξεθαρρεύουν.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, δεν πρέπει να παίρνει μόνο μέτρα αλλά να βοηθά κιόλας τις ομάδες. Επικαλούμαστε τελευταία το παράδειγμα της Θάτσερ, αλλά ξεχνάμε ότι βοήθησε οικονομικά τις ομάδες να φτιάξουν εγκαταστάσεις και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Εβγαλε χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους, αν θυμάμαι καλά 200 εκατ. λίρες. Χρειάζονται πράξεις, όχι μόνο λόγια.

Τέλος, είναι καθοριστικό το κεφάλαιο ΕΠΟ. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής της διοίκησής της. Πρέπει να πάει στη βάση. Είναι άλλο να ψηφίζουν 50 μέλη και άλλο 5.000 σωματεία. Δεν μπορείς να ελέγξεις 5.000 άτομα. Είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος της Ομοσπονδίας.

* παλιός ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού