Διπλό «όχι» στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου

dikastirio.jpg

Δικαστές και εισαγγελείς απέρριψαν την πρόταση της Βασιλικής Θάνου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών

Διπλή αποδοκιμασία δέχθηκε χθες η πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να ανοίξει θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, τόσο από τους εισαγγελείς όσο και από τους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, κλείνοντας ουσιαστικά το επίμαχο θέμα που προκάλεσε έντονη ενδοδικαστική αντιπαράθεση και πολιτικές αντιδράσεις.

Αρνητική ήταν η κρίση της πλειοψηφίας των δικαστών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στο θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς τάχθηκαν με την άποψη ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.

Ομόφωνα «όχι» ακούστηκε και από τη Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών, καθώς οι εισαγγελείς τάχθηκαν με την άποψη ότι μόνον στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας, απορρίπτοντας την άποψη ότι άμεσα με νομοθετική ή άλλη ρύθμιση μπορεί να λυθεί το θέμα.

Οι αρεοπαγίτες –σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε κλίμα έντασης– με ψήφους 40 έναντι 25 αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας, βάζοντας... τελεία και παύλα, στο θεσμικό ζήτημα που ανακίνησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

Οι 25 μειοψηφήσαντες ανώτατοι δικαστές έκριναν μεν ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών αλλά όχι άμεσα, όπως ήταν το αρχικό ερώτημα της Προέδρου προς την Ολομέλεια, καθώς τελικά μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, τελικώς το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια ήταν «αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975, ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων».

Αναθεώρηση διατάξεων

Σε αυτό το ερώτημα οι ανώτατοι δικαστικοί τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους, δίδοντας 40 ψήφους υπέρ της θέσεως ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας τους, ενώ οι 25 ψήφισαν ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας.

Είχε προηγηθεί το ομόφωνο «όχι» των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών που, περιλαμβανομένης και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αποφάσισαν ότι «τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ’ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

Συνολικά στη Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έλαβαν μέρος 12 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί από τους 17 που υπηρετούν στην Εισαγγελία, με πέντε από αυτούς να απουσιάζουν δικαιολογημένα για λόγους υγείας ή υπηρεσιακούς λόγους.

Με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών που απέρριψαν το ενδεχόμενο ρύθμισης στον παρόντα χρόνο του θέματος παρατάσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών, όπως είχε τεθεί δημόσια αλλά και προς δικαστική κρίση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, τοποθετήθηκαν και για τη μελλοντική περίπτωση, όποτε η συνταγματική αναθεώρηση δρομολογηθεί και γίνει.

Σε αυτή την περίπτωση, έξι εισαγγελικοί λειτουργοί ψήφισαν υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και έξι κατά.