Διώξεις για κουκούλωμα βιασμού στο Παπάφειο

anthimos.jpg

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος Η διοίκηση του ορφανοτροφείου, πρόεδρος του οποίου είναι ο μητροπολίτης Ανθιμος, προσπάθησε να αποκρύψει κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια σε 7χρονο αγόρι, αλλά πρόσφατα η Εισαγγελία Εφετών άσκησε ποινική δίωξη

Μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη για τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο. Σοκ έχει προκαλέσει στη συμπρωτεύουσα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία» για κουκούλωμα υπόθεσης βιασμού ανηλίκου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του οποίου είναι ο... Παναγιώτατος.

Πρόκειται για υπόθεση του 2012, που αρχικά φέρεται ότι έγινε προσπάθεια να αποκρυφτεί, αλλά πρόσφατα η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης.

Οι αποκαλύψεις για κατ' εξακολούθηση βιασμό ενός 7χρονου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο είναι συγκλονιστικές.

Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος το 2012, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύθυνση του «Παπαφείου» αρχικά αντιμετώπισε το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων το ίδρυμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Ανθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Οι απόφοιτοι...

Για την υπόθεση δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια ούτε ο τότε νομικός σύμβουλος του ιδρύματος ούτε ο ψυχολόγος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ καμιά δήλωση δεν έγινε από τον μητροπολίτη.

Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο του Συλλόγου Αποφοίτων του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου, μας είπε απλώς ότι «ο σύλλογος δεν μετέχει πια στη διοίκηση του ιδρύματος. Μας έχουν βγάλει απ' έξω».

Αντιθέτως, λαλίστατος είναι ο... Παναγιώτατος για το θέμα των ομοφυλοφίλων και των μεταναστών.

Αίσθηση προκάλεσε για ακόμη μία φορά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατερίνα Καραβάτου, δηλώνοντας για τους ομοφυλόφιλους:

Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στους αιώνες, διαφήμιση και παρέλαση των ανθρώπων οι οποίοι ζουν σε μια κατάσταση παρανομίας, αφύσικη. Ο Θεός τον αγαπάει και του δίνει αφορμές για να μετανοήσει. Από εκεί και πέρα έχει την ευθύνη του. Δεν μπορεί όμως να του αναγνωρίσει αυτό που λέμε εμείς “πολύ καλά κάνει”.

Σαν ανθρώπους τούς τιμάμε, τους αγαπάμε, διαφωνούμε με την αμαρτία τους, της οποίας δεν δεχόμαστε τη διαφήμιση και μάλιστα εντός του χώρου που για μας είναι πνευματική δικαιοδοσία μας.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες, ο μητροπολίτης υποστηρίζει ότι «τους καλοδεχόμεθα, τους αγαπάμε, τους φροντίζουμε, τους προωθούμε, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν χωράμε άλλοι».