Δημ. Παπαγγελόπουλος:Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο πάταξης της διαφθοράς

papagelopoulos.jpg

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα επόμενα βήματα για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς περιγράφει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε πως στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς βρίσκονται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού και θεσμοθέτησης οι εξής νομοθετικές πρωτοβουλίες:

Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ο νόμος για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, η αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή με πρόβλεψη για αξιοποίηση από το Δημόσιο των κατασχεθέντων από εισαγγελικές αρχές χρημάτων, η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της Διοίκησης και ο νόμος για τη δημιουργία σώματος ελέγχου των εισαγγελικών παραγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων. Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ και στην αναβάθμιση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου των υπουργείων.

Ως προς τις δεσμευμένες λόγω ποινικών εμπλοκών περιουσίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (11.3.2017) υπογράμμισε ότι αναμένεται «θετική κατάληξη άμεσα για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, που δεν είναι καθόλου λίγα».

Από την πλευρά του ο Δημ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι στη μάχη κατά της διαφθοράς, το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον έλεγχο σε λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, στην ηλεκτρονική υποβολή και τον ουσιαστικό έλεγχο δηλώσεων «πόθεν έσχες», στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, στις δημόσιες συμβάσεις με αύξηση της διαφάνειας και των δικλίδων ελέγχου, στον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου, στη λειτουργία του συντονιστικού κέντρου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αλλά και στη λήψη τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ για την υλοποίηση πολλών βασικών μεταρρυθμίσεων.