Δικαιώνουν τον Τσίπρα, «αδειάζουν» τον Τουσκ

merkel-juncker-630.jpg

Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Σαφείς αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τουσκ κρατoύν Άνγκελα Μέρκελ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | AP Photo/Alessandra Tarantino

Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου επικρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες μέσω twitter πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση», ανταπάντησε χθες βράδυ η Άνγκελα Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτοκαι σημείωσε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά γι' αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει πολύ. Προσωπικά πιστεύω ότι η μονομερής απόφαση της Αυστρίας και στη συνέχεια οι αποφάσεις εν σειρά των άλλων χωρών των Βαλκανίων, είναι βέβαιο ότι μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά θέτει από την άλλη πλευρά την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή κατάσταση», είπε.

«Εάν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό», προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε κατά τη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας, η Μέρκελ επέμεινε στο γεγονός ότι η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνη». 

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία που να βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στο ίδιο κλίμα η Κομισιόν

Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να «μιλάνε μεταξύ τους» αντί να «κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης».

Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».

Οργή Τσίπρα κατά Τουσκ

Ιδιαιτέρως αιχμηρά σχολίασε και ο πρωθυπουργός τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ:

Κόντρα Κουμουτσάκου – Γεροβασίλη στο twitter

Είχε προηγηθεί σχόλιο του εκπροσώπου της Ν.Δ., που μιλούσε για μείζον θέμα που εγείρεται για τον πρωθυπουργό από τις δηλώσεις Τουσκ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε μέσω twitter το Μαξίμου να διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ.

Και έλαβε απάντηση μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη:

ΚΚΕ: Μνημείο πολιτικής εξαπάτησης η δήλωση Τσίπρα

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ότι δηλαδή το "σφράγισμα" των συνόρων από τις χώρες του "βαλκανικού διαδρόμου" και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα έγινε, και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημη πολιτική της Ε.Ε.» υποστηρίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη διάψευση της ελληνικής κυβέρνησης από τον Ντ. Τουσκ».

«Η δήλωση Τσίπρα ότι δήθεν "απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα" ήταν μνημείο πολιτικής εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού. Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στις δηλώσεις του Ντ. Τουσκ, η απουσία ρητής και καθαρής διάψευσής του, παρ' όλη την προσπάθεια να θολώσει τα νερά, επιβεβαιώνουν την καταγγελία του ΚΚΕ» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος.