Διάρρηξη μυστήριο στον «Αγιο Σάββα»

nosokomeio_agios_sabbas.jpg

Νοσοκομείο Αγιος Σάββας Αγνωστοι έκλεψαν ιατρικά μηχανήματα συνολικής αξίας 400.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν μπορούν να πουληθούν καθώς αποτελούν εξαρτήματα άλλων μηχανημάτων | EUROKINISSI

Μια περίεργη ληστεία έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα γραφεία της γαστρεντερολογικής και πνευμονολογικής κλινικής στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

Αγνωστοι παραβίασαν την πόρτα και απέσπασαν επτά ενδοσκόπια κι έναν επεξεργαστή από το γαστρεντερολογικό τμήμα, όπως επίσης κι ένα πληκτρολόγιο, ένα συνδετικό για τον υπέρηχο του βρογχοσκοπίου και, τέλος, ένα συνδετικό για το video του βρογχοσκοπίου από το πνευμονολογικό τμήμα, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση εξετάζουν το ενδεχόμενο η ληστεία να έγινε μέσω αντιπερισπασμού.

Το γεγονός που στρέφει τις έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πλημμύρα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας στο λεβητοστάσιο του κτιρίου και η οποία, μέχρι να αντιμετωπιστεί, εκτιμάται ότι έδωσε τον χρόνο στους «καλά πληροφορημένους» για τη λειτουργία και τις διαδικασίες του νοσοκομείου δράστες να αρπάξουν τα μικρού όγκου μηχανήματα και να εξαφανιστούν, μεταφέροντάς τα ακόμα και με σακβουαγιάζ.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις πρώτες έρευνες, κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στο κτίριο ο συναγερμός εξαιτίας βλάβης στο λεβητοστάσιο -είχε σπάσει ένας σωλήνας νερού- με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο χώρος.

Ετσι, όλη η προσοχή των εργαζομένων είχε στραφεί στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με συνέπεια κανείς να μην αντιληφθεί τους άγνωστους δράστες που έσπασαν την πόρτα των γραφείων στον πρώτο όροφο.

Η κλοπή διαπιστώθηκε τελικά από εργαζομένους του νοσοκομείου στις 7 το πρωί, οπότε και κλήθηκε η αστυνομία.

Η ληστεία χαρακτηρίζεται περίεργη επειδή όσα κλάπηκαν δεν μπορούν να πουληθούν, καθώς αποτελούν εξαρτήματα άλλων μηχανημάτων, ενώ και τα ενδοσκόπια έχουν αύξοντα αριθμό και μπορούν να εντοπιστούν. Από το νοσοκομείο κάποιοι κάνουν λόγο για «δουλειά από μέσα», υπονοώντας πως υπήρχε βοήθεια κάποιων που για δικούς τους λόγους ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Για «δολιοφθορά» μίλησε χθες σε ιατρικό σάιτ και ο διοικητής του νοσοκομείου, Γ. Δενδραμής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Εκαναν στοχευμένη δουλειά σε ένα τμήμα το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς από όλη την Ελλάδα! Οι άνθρωποι του γαστρεντερολογικού, με κόπο και προσπάθεια, με χορηγίες και δωρεές, είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν στο νοσοκομείο μας αυτά τα πολύτιμα ιατρικά μηχανήματα!

Πρέπει να σας πω, μάλιστα, ότι παράλληλα εκλάπησαν και ορισμένα πολύ συγκεκριμένα εξαρτήματα από μηχανήματα του πνευμονολογικού τμήματος και, έτσι, δεν μπορούμε τώρα να διενεργούμε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις χωρίς χειρουργική επέμβαση. Εδώ πρόκειται για δολιοφθορά».

O υπεύθυνος βάρδιας της εταιρείας security που έχει αναλάβει τη φύλαξη του νοσοκομείου είπε στους αστυνομικούς ότι μέχρι τις 2.30-3, οπότε και έκανε τελευταία φορά περιπολία στις δύο κλινικές, δεν είχε δει ύποπτη κίνηση.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του γαστρεντερολογικού τμήματος του νοσοκομείου σε δηλώσεις του στα κανάλια ανέφερε ότι «δεν ήταν τυχαία η κλοπή αυτή… Γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα αυτοί που έκλεψαν».