Διάψευση, διάσταση απόψεων και έλλειψη επικοινωνίας

esr.jpg

ΕΣΡ Η απάντηση του ΕΣΡ για τις άδειες των καναλιών

Καμία συζήτηση δεν έγινε με τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τη συνάντησή τους χθες (Δευτέρα 22/5) με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τον αριθμό των αδειών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Αυτό επιχείρησε να ξεκαθαρίσει σε σημερινή ενημέρωση ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης. Εξήγησε ότι συζήτηση έγινε για τη χωρητικότητα του φάσματος με τους περισσότερους φορείς να συγκλίνουν ότι σε κάθε πολυπλέκτη υπό τις υφιστάμενες συνθήκες χωρούν τέσσερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD) ή τρία αν γίνεται παράλληλη μετάδοση και σε SD. Τόνισε όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα δοθούν και τόσες άδειες.

Από τα όσα είπε διαφάνηκε ότι υπάρχει όχι μόνο διάσταση απόψεων με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά αλλά ακόμα και... έλλειψη επικοινωνίας που οδηγεί σε αδιέξοδα. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να επικοινωνήσουμε και να συμφωνήσουμε σε κάποια θέματα επί της διαδικασίας - είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μορώνης και πρόσθεσε: «Το υπουργείο έχει προκρίνει να βγάζει ανακοινώσεις και δε συζητάει. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται με δημόσιες ανακοινώσεις...»

Στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πάλι επισημαίνουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει πως σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών πρέπει να γίνει άμεσα. «Το ΕΣΡ -τονίζουν- οφείλει επομένως εντός της κείμενης νομοθεσίας (ν. 4339/ 2015) να προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες... Οι ανεξάρτητες αρχές δεν νομοθετούν ούτε ελέγχουν τη συνταγματικότητα των νόμων που ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό που κάνουν είναι να εφαρμόσουν τους νόμους και να επιτελέσουν το έργο που τους ανατίθενται στο πλαίσιο των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων».

Ο Ρ. Μορώνης όμως από την πλευρά του επέμεινε ότι υπάρχουν νομικά και διαδικαστικά θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν ώστε να θωρακιστεί η διαδικασία της αδειοδότησης και να μην οδηγηθεί πάλι στο κενό. Και όπως τόνισε αυτό κάνει το ΕΣΡ ενώ πρόσθεσε ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία κατά τα 2/3. Σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η αδειοδότηση να πάει το 2018. Σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμησή του η εκκίνηση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και θα θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017. Εξήγησε ότι το ΕΣΡ θα καταθέσει προτάσεις για όλες τις άδεις (γενικής, θεματικής στόχευσης και περιφερειακές) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει διαγωνισμός για όλες μαζί..