Διάψευση από το υπ. Προστασίας του Πολίτη και η απάντηση της εφημερίδας

Μάλλον βιάστηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συμπεριλάβει στην ανακοίνωση διάψευσης που έβγαλε χτες το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Από την κατάληψη στο Αλλοδαπών και ύστερα... στον δρόμο!».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην εισαγωγή του δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο η αστυνομική επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο «καθώς η πλήρης έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού από την πλευρά των αρμόδιων αρχών είχε αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι στην Ομόνοια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σχεδόν εκατό Σύροι πρόσφυγες που είχαν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από το κτίριο το πρωί».

Το υπουργείο διευκρινίζει τα εξής:

«Οι 127 πρόσφυγες που διέμεναν στο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου αρχικώς μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών για έλεγχο των στοιχείων τους. Παρουσία εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 68 δήλωσαν διευθύνσεις κατοικίας ως φιλοξενούμενοι σε σπίτια ή τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία (εκ των οποίων ένας δήλωσε διεύθυνση ξενοδοχείου στο οποίο μισθώνονται δωμάτια από την Υ.Α. του ΟΗΕ) και στη συνέχεια αποχώρησαν μόνοι τους.

»Μια γυναίκα συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειάς της (σύνολο τέσσερις) μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας, ενώ για εννέα πρόκειται να κινηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης ως μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. Οι ισχυρισμοί περί μεταφοράς των προσφύγων στην Ομόνοια και μάλιστα με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ανυπόστατοι».

Το ρεπορτάζ της «ΕΦ.ΣΥΝ.» με τίτλο «Από την κατάληψη στο Αλλοδαπών και ύστερα... στον δρόμο»
Η «Εφ.Συν.» περιλάμβανε στο δημοσίευμα την πληροφορία ότι ένα μέρος των προσφύγων μεταφέρθηκε στο κέντρο του Σκαραμαγκά και ότι εξεταζόταν η μεταφορά των ευάλωτων ατόμων σε κατάλληλη δομή.

Παρέθετε επίσης τον ισχυρισμό πηγών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι «οι υπόλοιποι είχαν δηλώσει στην αστυνομία διεύθυνση κατοικίας, συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να μεταφερθούν σε κρατικές δομές, και αφέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να πάνε όπου είχε να μείνει ο καθένας».

Παρέθετε, όμως, και αξιόπιστες πληροφορίες της εφημερίδας για τα όσα είχαν προηγηθεί αμέσως μετά την εκκένωση της κατάληψης μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι αρχές αναζητούσαν εναγωνίως θέσεις σε δομές φιλοξενίας της Αττικής, χωρίς να υπάρχουν.

Αυτή είναι η ουσία του δημοσιεύματος, την οποία δεν διαψεύδει το υπουργείο, όχι αν μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες με όχημα της αστυνομίας στην Ομόνοια, κάτι που δεν ισχυρίστηκε σε κανένα σημείο το δημοσίευμά μας.