Διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία UPD

diamartyria-ype-kriti.jpg

diamartyria-ype-kriti Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης | Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Σε νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται από το πρωΐ της Πέμπτης στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων του πρώην Θ.Ψ.Π. Χανίων ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, εξήγγειλε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 για το ΔΕ νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι διαμαρτυρόμενοι γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νησιού συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους και κυρίως προσλήψεις προσωπικού, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αποτελεί κίνδυνο για τους νοσηλευόμενους καθιστώντας παράλληλα απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας.

Σημαντικό πρόβλημα δυσλειτουργίας σημειώνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς η λήξη συμβάσεων εργασίας θα οδηγήσει σε μείωση των κλινών στις ΜΕΘ στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που η Κρήτη «βουλιάζει» από τουρίστες.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις κενές οργανικές θέσεις, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να δουλεύουν διπλές βάρδιες, προκειμένου να συνεχίζει την λειτουργία του το Νοσοκομείο.

Όσον αφορά τους ασθενείς, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για τα χειρουργεία, καθώς και έλλειψη κλίνων, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται το σύστημα υγείας.

Αναλυτικά το κάλεσμα των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ:

Το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για άλλη μία φορά, προειδοποιεί και καθιστά υπεύθυνους το Υπουργείο Υγείας, την 7η ΥΠΕ και την διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για ασθενείς και εργαζομένους εξαιτίας της συνεχιζόμενης και διαρκώς επιδεινούμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου. 

Έχουμε επίσης επισημάνει στις λαϊκές οικογένειες του Ηρακλείου ότι η πολιτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Με την έναρξη του καλοκαιριού, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Όλα σχεδόν τα τμήματα βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση υποστελέχωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μόνο στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 645 κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών. Η απάντηση της διοίκησης είναι ότι θα γίνουν 7… προσλήψεις και αυτές με μπλοκάκι…

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Για τους εργαζόμενους :

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της  24ωρης λειτουργίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν διπλές βάρδιες καταπατώντας κάθε έννοια ξεκούρασης και ανάπαυσης. Εργαζόμενοι δουλεύουν και στα ρεπό τους.Λόγω της παραπάνω κατάστασης έχουν αυξηθεί δραματικά οι αναρρωτικές άδειες.

Εβδομαδιαία Προγράμματα των νοσηλευτικών τμημάτων δεν μπορούν να βγουν με αποτέλεσμα τη σχεδόν καθημερινή μετακίνηση προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Θερινές άδειες του προσωπικού πέραν των 5 με 7 ημερών δεν μπορούν να δοθούν.

Καμιά σταθερότητα και μονιμότητα δεν υπάρχει για τους 150 εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας που σε λίγο καιρό απολύονται.

Ήδη οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που εργάζονται στη ΜΕΘ παίρνουν τις εναπομείνασες μέρες άδειας γιατί πρόκειται να απολυθούν λόγω λήξης της σύμβασης τους, με δραματικό βέβαια αποτέλεσμα τη μείωση των κρεβατιών ΜΕΘ, ενόψει μάλιστα καλοκαιριού και ενώ ήδη υπάρχουν 3 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω ελλείψεων.

Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την παραμονή των εργαζομένων (που εργάζονται με μπλοκάκια στην ΠΔΨΧ κλινική), με σοβαρή κατάληξη το κλείσιμο ή τη συγχώνευση της κλινικής, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν δικαιούνται άδεια. Μέχρι πριν 2 χρόνια δεν έπαιρναν καθόλου άδεια και τώρα, μετά από αγώνα, κατάφεραν να πάρουν μόνο 10 μέρες. Υπάρχουν σπουδαστές του ΙΕΚ που δουλεύουν αμισθί.

Για τους ασθενείς :

Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ΜΑΦ και να έχουν ειδική φροντίδα, αλλά λόγω των παραπάνω ελλείψεων νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους.

Υπάρχουν ράντζα σε κλινικές (παθολογική, ψυχιατρική κ.τ.λ) όταν με τον νέο οργανισμό του 2012 αντί να αυξηθούν οι κλίνες του νοσοκομείου, καταργήθηκαν επιπλέον 40.

Η λίστα χειρουργείων έχει φτάσει τους 3000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν. Σε ορισμένες ειδικότητες η λίστα αναμονής για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία φτάνει τους 4 και 5 μήνες.

Επιπλέον, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το ΠΑΓΝΗ είναι 11.000.000. Ο αριθμός των ανασφάλιστων που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο ήταν 46.973 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 6.755.188 από ιδίους πόρους, δηλαδή από την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του. Για αυτά το κράτος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή. Την ίδια ώρα, παράλληλα με τον οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων προχωράει η πολιτική της πώλησης των υπηρεσιών για την ανεύρεση χρημάτων. 

Ενδεικτικό είναι ότι για το 2018 η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ υπολογίζει ότι το νοσοκομείο θα εισπράξει άμεσα από τους ασθενείς - πελάτες 3.800.000, ενώ για τις εργαστηριακές πράξεις του 2017 έχουν ήδη εισπραχθεί 1.800.00 (από τα ασφαλιστικά ταμεία) και για επισκέψεις τον ίδιο χρόνο είχαν πληρωθεί άμεσα από τις τσέπες των ασθενών 1.495.000.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ  Η ΔΗΘΕΝ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους - σε όλες τις λαϊκές οικογένειες και ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ.

Κανένας να μην συμβιβαστεί με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, να μην ανεχτεί την επικείμενη απόλυση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικούς, συμβασιούχους, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά.) τους πετσοκομμένους μισθούς, την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.

Κανένας υγειονομικός να μην αδιαφορεί για τις αυξανόμενες πληρωμές, την ταλαιπωρία και τις ουρές για τους ασθενείς, με τις πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις σε βάρος της υγείας τους.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα των υγειονομικών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θεωρεί την υγεία κόστος και ατομική ευθύνη του καθένα. Για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας