Αυτοοργάνωση και διεκδίκηση

«Είμαστε επιχειρήσεις που δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά εγχειρήματα ανέργων και εργαζομένων, που προσπαθούμε μέσα στην κρίση να εξασφαλίσουμε την καθημερινή μας επιβίωση με αξιοπρέπεια, προβάλλοντας παράλληλα ένα άλλο πρότυπο συλλογικής ζωής, εργασίας και δημιουργίας».

Ετσι αυτοσυστήνεται η ένωση φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Περιφέρειας Αττικής «Συντονισμός Φορέων Κ.ΑΛ.Ο.», στον οποίο έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα περίπου 30 ΚΟΙΝΣΕΠ θέλοντας να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε στην εκπροσώπηση και δικτύωση των συνεταιρισμών.

Ξεκίνησαν με ένα κάλεσμα για συνεργασία και αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας διαμόρφωσης αιτημάτων και διεκδίκησής τους.

Αρχικά ως Συντονισμός ΚΟΙΝΣΕΠ, «μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βάσης, και προϋπόθεση συμμετοχής να είναι ή να επιδιώκουν να είναι συνεταιριστικά εγχειρήματα στα οποία συμμετείχαν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι και όχι κοινωνικές επιχειρήσεις ως όχημα διεκδίκησης χρηματοδότησης» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Μούρτζης (Μπέρντυ), μέλος του Συντονισμού.

Από τις βασικές αρχές του Συντονισμού είναι η άρση των ανισοτήτων στον διαμοιρασμό της παραγόμενης αξίας, η κατάργηση εκμετάλλευσης και ιεραρχίας στην παραγωγική διαδικασία, με όραμα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στον αντίποδα της λογικής μεγιστοποίησης του κέρδους, η δημοκρατική συμμετοχή, η αλληλοϋποστήριξη των μελών, η προώθηση συνεργιών και η δημιουργία ξεκάθαρου νομικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Και ήταν από τους πρώτους που κατέθεσαν προτάσεις στη διαβούλευση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015.

Πώς βλέπει το τοπίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας;

«Παραμένει εχθρικό το κλίμα. Από την πολιτεία δεν υπάρχει κανενός είδους στήριξη. Ολα τα κονδύλια που υποτίθεται ότι θα στήριζαν τους συνεταιρισμούς και τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. απορροφήθηκαν μόνο από επιχειρήσεις που έκαναν συμβουλευτική και όχι από τους συνεταιρισμούς, που τα είχαν πραγματικά ανάγκη για να επιβιώσουν, αφού αυτοί είναι που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μπορεί μετά το κράτος να ισχυρίζεται ότι θέλει να στηρίξει την κοινωνική οικονομία.

»Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία χρηματοδότηση στην κοινωνική οικονομία, παρά μόνο αδρές αμοιβές σε συμβουλάτορες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους με το να μας παρέχουν άχρηστες ή και επιβλαβείς συμβουλές.

»Ομως στην πραγματική ζωή και οικονομία, όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της Κ.ΑΛ.Ο., συνθλιβόμαστε από τη Σκύλλα του ανταγωνισμού και τη Χάρυβδη του χρεοκοπημένου μνημονιακού κράτους, που σε κάθε λύση ορθώνει και ένα πρόβλημα!».

Παρά τις αντιξοότητες, προσπαθούν να φτιάξουν από τη βάση την υποδομή υποστήριξης και αλληλεγγύης που χρειάζονται «γιατί όντας βιοπαλαιστές, με πολύ περιορισμένο χρόνο αφού δουλεύουμε πάρα πολύ, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις ανάγκες μας προς τους αρμόδιους και να αλληλοϋποστηριχτούμε.

»Ωστόσο, είναι τόσα τα εμπόδια που εξακολουθεί να βάζει και ο νέος νόμος -με κυριότερο τη γραφειοκρατία και τις αυστηρές διαδικασίες- που λειτουργούν αποτρεπτικά, ωθώντας κάποιους συνεταιρισμούς να αναζητήσουν άλλες νομικές μορφές επιβίωσης… Χωρίς καν να αναφέρουμε τη φορολογική αφαίμαξη που ωθεί την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων σήμερα στο κλείσιμο» λέει ο Μπέρντυ.

Στον Συντονισμό συμμετέχουν κοινωνικά καφενεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, παροχής υπηρεσιών, καθαρισμού, βιντεοσκοπήσεων, διαφήμισης, ψηφιακής επικοινωνίας, αλλά και παραγωγικοί συνεταιρισμοί.

Ερωτηματολόγιο που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους (syn-koinsep.org) και απαντήθηκε από 30 συνεταιρισμούς αναδεικνύει ως τα κυριότερα προβλήματά τους ζητήματα νομικής φύσεως, βιωσιμότητας, δικτύωσης και λογιστικά θέματα.

«Μέσω του Συντονισμού διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία χρειάζεται ενίσχυση, χρηματοδότηση, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και τελικά ουσιαστική συμβουλευτική στήριξη» επισημαίνει ο Μπέρντυ.

Ο Συντονισμός παραμένει πάντα ανοικτός στα εγχειρήματα που αποδέχονται το συνεταιριστικό πλαίσιο, την αμεσοδημοκρατική συμμετοχή και την ανακλητότητα στην εκπροσώπηση.

Το συνεταιριστικό εγχείρημα στην Αττική: το χθες, το σήμερα, το αύριο

Η οργανωτική ομάδα του συνεδρίου

Η Ενωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αττικής «Συντονισμός φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αθήνας» είναι από τους συνδιοργανωτές του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κ.ΑΛ.Ο. (9-11 Ιουνίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο).

Στο πλαίσιό του, το Σάββατο (10/6 10-12 π.μ.), σε συζήτηση με θέμα «Χτίζοντας βιώσιμα δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας, οικοδομώντας την αγορά των αναγκών», όπου συμμετέχουν και ο Βραζιλιάνος καθηγητής Φιλοσοφίας Εουκλίντες Μάνσε και ο Ρουμπέν Σουρινιάχ από τη Δικτύωση Αλληλέγγυας Οικονομίας της Καταλονίας (XES), ο Τάκης Μούρτζης (Μπέρντυ) θα κάνει μια ιστορική αναδρομή από το άτυπο δίκτυο Συντονισμού ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ενωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αττικής, για να παρουσιάσει όχι μόνο τους στόχους της, αλλά και να μιλήσει για τις προκλήσεις, τις διεκδικήσεις και το όραμα μιας ζωντανής και βιώσιμης κοινότητας Κ.ΑΛ.Ο.

Ακολουθεί (12.00-14.15 μ.μ.) το βιωματικό συμμετοχικό εργαστήριο με τίτλο «Χαρτογράφηση Συνεργειών», που συντονίζουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ-μέλη της CPD Creating Spaces και Action Plus, αναζητώντας ουσιαστικές συνέργειες μεταξύ εγχειρημάτων.

Αμέσως μετά (16.30-18.30), σε πάνελ που διερευνά την καθημερινή πρόκληση του υπαρκτού συνεργατισμού στα συνεταιριστικά εγχειρήματα, η Ελένη Μουγιάκου εκ μέρους της Ενωσης θα μιλήσει για τους «φορείς Κ.ΑΛ.Ο. ως επιχειρήσεις στην Ελλάδα της κρίσης: η φύση της συνεταιριστικής λειτουργίας, οι αρχές της Κ.ΑΛ.Ο., οι δικτυώσεις και οι συνέργειες ως απαραίτητοι όροι για τη βιωσιμότητα».

kalo@efsyn.gr