Το «Αττις» στην documentra 14

Το Θέατρο «Αττις» συμμετέχει στην documenta 14 (Αθήνα-Kassel) με την περφόρμανς «Ιοκάστη post mortem» του Γιάννη Κοντραφούρη (νέα εκδοχή) σε σκηνοθεσία και σκηνική εγκατάσταση Θεόδωρου Τερζόπουλου, στις 30 Απριλίου (20.00), 28 Μαΐου (19.00) και 18 Ιουνίου (20.00). Παίζουν η Σοφία Χιλλ και ο σκηνοθέτης.

Η Ιοκάστη, ένας στοχασμός πάνω στον ανθρώπινο πόνο, εξερευνά τα όρια του λόγου και τα απογυμνωμένα κατάλοιπα του νοήματος. Πρωταγωνίστρια είναι η ίδια η γλώσσα καθώς μεταφέρει τα ίχνη ενός μεγαλόπρεπου παρελθόντος σε έναν σύγχρονο κόσμο βαναυσότητας.

Ε.Μ.

Πανάκριβή μου «Μαχαμπαράτα»

Η ακριβότερη ταινία όλων των εποχών αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα στην Ινδία από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Η παραγωγή, μια προσαρμογή του επικού ποιήματος «Μαχαμπαράτα» (γραμμένο στα σανσκριτικά, αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικότερα έπη της χώρας), θα έχει τίτλο «Randamoozham» και θα κοστίσει περισσότερο από 120 εκατομμύρια στερλίνες!

Η χρηματοδότηση θα έρθει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον περίφημο δισεκατομμυριούχο B. R. Shetty. Πάντως, μέχρι σήμερα το ρεκόρ ακριβότερης ταινίας κρατούσε ένα επίσης ινδικό φιλμ, το «Baahubali», για το οποίο είχαν δαπανηθεί 51 εκατ. στερλίνες.

Μ.Κ.

Εγκαίνια με Μαρξ

Επειτα από δώδεκα χρόνια (2003-2015) στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας ο Νίκολας Χάιτνερ εγκαινιάζει τον Οκτώβριο το ολοκαίνουργιο, ιδιωτικό, 900 θέσεων «Bridge Theatre» κοντά στο δημαρχείο του Λονδίνου.

Ο καλός σκηνοθέτης θέλει να κάνει «τολμηρό» και συγχρόνως «λαϊκό» θέατρο. Ξεκινάει με την κωμωδία «Ο νεαρός Μαρξ», στην οποία ο φιλόσοφος παρουσιάζεται απένταρος, συναισθηματικά ανώριμος και με το μυαλό του στο σεξ. Θα τον παίξει ο Ρόρι Κινίαρ (φωτ.). Στο ρεπερτόριο, ένας «Ιούλιος Καίσαρ» με Βρούτο τον Μπεν Γουίσο και νέο έργο για τον Μπαχ με τον Σάιμον Ράσελ Μπιλ.

Β.ΓΕΩΡΓ.