Αθώοι οι κατηγορούμενοι ένοχος ο κατήγορος

Λίγες εβδομάδες μετά την απαλλακτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για όλους τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, ακόμα μία δικαστική απόφαση προκαλεί πολλά ερωτήματα και αντιδράσεις.

Πρόκειται για την καταδίκη σε 12 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, Δημήτρη Τσιρώνη, ύστερα από μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου, η οποία κατατέθηκε όσο ο επιχειρηματίας ήταν ακόμα εν ζωή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δύο δικαστικές αποφάσεις ανακοινώθηκαν ενώ είχαν προηγηθεί δύο επιστολές του Ν. Σηφουνάκη και του Δ. Τσιρώνη προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στις οποίες γινόταν λόγος για «ύπαρξη δικαστών σε διατεταγμένη υπηρεσία που εξυπηρετούν σκοπιμότητες και συμφέροντα» σχετικά με το σκάνδαλο «Βγενόπουλου-Marfin» («Eφ.Συν.», Καταγγελίες για «δικαστές σε διατεταγμένη υπηρεσία»!, 14.03.2017).

Κατά την πρόσφατη εκδίκαση της υπόθεσης, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου Δ. Τσιρώνη, λέγοντας πως ο πρώην βουλευτής είχε αποδείξεις για όσα είχε δημόσια πει, χωρίς όμως η πρότασή της να γίνει δεκτή.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για το Βατοπέδι (22-10-2010) ο πρόεδρός της, Δ. Τσιρώνης, απέστειλε επιστολή στον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στους αρμόδιους υπουργούς αναφέροντας: «Με στοιχεία που σας παραθέτουμε και αν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες κινδυνεύει να οδηγηθεί το τραπεζικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο σε κατάρρευση». Ακολούθως εξερχόμενος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι ο «όμιλος Μarfin-Βγενόπουλου» έχει πήλινα πόδια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης του Δ. Τσιρώνη, ξεκίνησε μια εκστρατεία συκοφάντησής του προκειμένου να εμφανιστεί ως μη αξιόπιστος, ενώ ο Α. Βγενόπουλος κατέθεσε σωρεία αγωγών και μηνύσεων εναντίον του.

Στα Πρωτοδικεία, όλες οι αποφάσεις δικαίωσαν τον Δ. Τσιρώνη, αλλά, αντιθέτως, στα Εφετεία υπήρξε πλήρης ανατροπή των πρωτόδικων αποφάσεων σε βάρος του. Το 2013 πτώχευσε η Marfin, ενώ άρχισαν να αποκαλύπτονται από την κυπριακή Δικαιοσύνη οι απάτες και απαγγέλθηκε στον Α. Βγενόπουλο σωρεία κατηγοριών.

«Ο Δ. Τσιρώνης αντιμετώπισε για χρόνια αγωγές και μηνύσεις που στόχευαν στον εκφοβισμό του. Οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις εναντίον του εκδόθηκαν τρία χρόνια πριν, ενώ η πρόσφατη καταδίκη του πραγματοποιήθηκε αφού αποκαλύφθηκε η απάτη και απεδείχθη η αλήθεια. Πρόκειται για δικαστική πλάνη;» αναφέρει σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Σηφουνάκης, προσθέτοντας πως «η αντίφαση είναι κραυγαλέα όταν καταδικάζεται ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά οι κατηγορούμενοι γι’ αυτό αθωώνονται πανηγυρικά».