Ασος στο μανίκι η Ε.Ε.

olant_merkel_tsipras.jpg

Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από Μέρκελ και Ολάντ τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια της Ενωσης για την επίλυση του Κυπριακού | EUROKINISSI

Τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συζητήσεις για το Κυπριακό επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, θέση την οποία μετέφερε χτες στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας σε μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κλίμα συναντίληψης που επετεύχθη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι θα εκπροσωπήσουν Ελλάδα και Τουρκία στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης.

Δηλώσεις Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο εκτίμησε ως «ιδιαίτερα θετικό γεγονός» το ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και «μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του προέδρου Αναστασιάδη».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται «στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η ευρωπαϊκή ιδιότητα είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής και σε τελική ανάλυση πρέπει να υπάρξει μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων».

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς η πρώτη -λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην Ε.Ε.- παρακολουθεί στενά τις κινήσεις Ερντογάν, ενώ ο δεύτερος ηγείται μιας εκ των μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις προσεχείς ημέρες, ενώ στο ουσιαστικό κομμάτι, ζήτησε μέσω της Ε.Ε. να αναδειχθεί μια «σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωναν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας να σταλεί μήνυμα στην Αγκυρα ότι μια «βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές θέσεις».

Σήμερα αργά το βράδυ αναμένεται πάντως να διαφανεί εάν στη Γενεύη οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συμφωνήσουν στα του εδαφικού και εάν ακολούθως υπάρχει προοπτική συμφωνίας, εάν δηλαδή απομένουν για συζήτηση τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε περίπτωση που ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η ελληνική και η τουρκική πλευρά θα εκτιμήσουν σε επικοινωνία τους εάν συντρέχει λόγος να παρευρεθούν οι Ερντογάν και Τσίπρας στη Γενεύη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταφτάσουν στην ελβετική πόλη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΠΕΝ

Μετά το Κυπριακό η δεύτερη αξιολόγηση

Σχετικά με το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συζήτησαν χτες το απόγευμα τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά το πεδίο του Κυπριακού, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα στελέχη για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων, ενώ για τις διαπραγματεύσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι και στην αυριανή στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Το ένα ζήτημα είναι πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Το βασικό ζήτημα όμως αφορά το πότε θα αποφασίσουν ΔΝΤ και Βερολίνο να προχωρήσει η διαδικασία και να καταλήξουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην ίδια «αφήγηση» για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Το βέβαιο είναι ότι Αθήνα και Βρυξέλλες επιθυμούν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε οι ακόλουθες αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ να μην καθυστερήσουν πέραν του Μαρτίου. Ειδάλλως, η επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα γίνει δυσκολότερη για την κυβέρνηση.