Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης

Άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης με την ονομασία «TRITON 2015» που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2015, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Την άσκηση παρακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Διοικητής 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος υποναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΛΣ πλοίαρχος Αλέξανδρος Λαγουρός μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης καθώς επίσης και προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.).

Από πλευράς επιχειρησιακών μέσων, το Λιμενικό Σώμα διέθεσε ένα ελικόπτερο DAUPHIN, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (ABEKING), πλωτά περιπολικά και δύο απορρυπαντικά σκάφη. Στην άσκηση επίσης συμμετείχε ένα παράκτιο δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό/σκάφος απορρύπανσης που είχαν ναυλωθεί από τον EMSA («AKTAIA OSRV Ν.Π. 11636» και «AEGIS N.Π.11858» αντίστοιχα), καθώς και ρυμουλκά αλλά και άλλα βοηθητικά σκάφη.

 Στο πλαίσιο συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency- EMSA), με την άσκηση αυτή επιτεύχθηκε ο έλεγχος των βασικών λειτουργιών του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο, αφενός ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής (ενεργοποίηση, επικοινωνίες, ικανότητα λήψης αποφάσεων, συντονισμός, επίβλεψη εργασιών απορρύπανσης κ.λ.π.) και αφετέρου ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων (επιχειρήσεις ναυτιλιακές – ρυμούλκησης – ναυαγιαίρεσης – καταπολέμησης ρύπανσης, οργανισμοί διοίκησης λιμένων, παράλιοι ΟΤΑ, λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως π.χ. το Γενικό Χημείο Κράτους και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης της εμπλεκόμενης Λιμενικής Αρχής Ελευσίνας.