Το αρχαίο DNA στις προθήκες

dna.png

Το αρχαίο DNA στις προθήκες Πρωτοποριακή έκθεση για το παλαιογενετικό υλικό στη Θεσσαλονίκη

Εκπαιδευτική, επιστημονική και άκρως ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, από 30 Ιουλίου έως 31 Μαΐου 2016).

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τη χαρακτήρισαν «πρωτοποριακή» και η αν. γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη μαζί με τους επαίνους προς τους διοργανωτές, τους παρότρυνε να παρουσιαστεί και σε άλλα μουσεία. Αίτημα που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μέρος του σχεδιασμού τους.

Ξεχάστε την τυπική αίθουσα ενός αρχαιολογικού μουσείου και τα κλασικά εκθέματα.

Εδώ θα πρωτοστατεί η αίσθηση αποστειρωμένου εργαστηρίου με έντονο φωτισμό και χρήση λευκού, μπλε και πράσινου χρώματος. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα παιδιά θα φορούν ποδιές, μάσκες και γάντια.

Οχι για θεατρικότητα, αλλά για να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία, όπως και όλοι οι επισκέπτες, και να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η απολύμανση και ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουμε τα σκελετικά δείγματα, όπως ανέφερε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Μέσα από τις τρεις ενότητες της έκθεσης θα παρουσιάζεται η σύγχρονη έρευνα για το παλαιογενετικό υλικό (αρχαίο DNA) και η σημαντική συμβολή του στη γνώση μας για τη βιολογική ιστορία του ανθρώπου.

Οσο για εκθέματα, στις ειδικά σχεδιασμένες προθήκες θα παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο κατά το στάδιο της ανάλυσης του αρχαίου DNA και πλούσιο εποπτικό υλικό που επεξηγεί την πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Επίσης θα παρουσιαστούν 96 ευρήματα (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, εργαλεία κ.ά.) από την αρχαιολογική έρευνα στις περιοχές Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Παλιάμπελα Κολινδρού Πιερίας, Κλείτο, Τούμπα Κρεμαστή, Μαυροπηγή, Ξηρολίμνη και Ποντοκώμη Κοζάνης, από τις οποίες έχουν γίνει αναλύσεις αρχαίου DNA σε σκελετικό υλικό.

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της έρευνας για το παλαιογενετικό υλικό συγκεκριμένων νεολιθικών θέσεων στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και την Κοζάνη, που διεξάγει στο Δημοκρίτειο η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.

Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.