Εξ αποστάσεως φοίτηση προτείνει ο Αθανασίου για τον Ρωμανό

romanos.jpg

Ο Νίκος Ρωμανός O Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 24η μέρα την απεργία πείνας που κάνει, ζητώντας να ικανοποιηθεί το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος για να σπουδάσει. | MOTIONTEAM

Ρύθμιση για εξ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων θα προωθήσει η κυβέρνηση όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως αναμένει τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο (ως συναρμόδιο υπουργό) για να καθορίσουν τη ρύθμιση, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία φοίτησης μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων. 

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι λόγοι απόρριψης του αιτήματος ήταν τυπικοί, υποστηρίζοντας πως ο Νίκος Ρωμανός είναι κατάδικος για τη ληστεία στο Βελβεντό, αλλά είναι και υπόδικος για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. 

Σκέψεις για μεταφορά του Ρωμανού σε μονάδα εντατικής θεραπείας 

Επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού και ενώ διανύει την 23η ημέρα απεργίας πείνας.

Ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, τόνισε stokokkino.gr ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουν πέσει οι δείκτες και πλέον είναι πιθανό να μεταφερθεί σε έναν άλλο θάλαμο με αυξημένη επιτήρηση», επαναλαμβάνοντας πως ο Νίκος Ρωμανός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha και δήλωσε πως επισκέφτηκε το βράδυ της Τρίτης τον 21χρονο και τον είδε σε κακή κατάσταση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως παρουσίασε επιδείνωση η υγεία του και δήλωσε πως σκέφτονται να τον μεταφέρουν πλέον στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ σχολιάζοντας την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Ρωμανός αμετάθετα θα παραμείνει στην απεργία πείνας απέναντι στην αδιαλλαξία της πολιτείας».

Απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών 

Αρνητική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο ΤΕΙ Αθήνας. 

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 23η μέρα την απεργία πείνας που κάνει, ζητώντας να ικανοποιηθεί το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος για να σπουδάσει.

Για τυπικούς λόγους η απόρριψη 

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η απόρριψη του αιτήματος από το δικαστικό συμβούλιο έγινε για τυπικούς λόγους, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης - ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός εφέτης - ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

«Χορεύοντας με τον θάνατο»

Ο Νίκος Ρωμανός μέσα από τη νέα του επιστολή, με τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες», έκανε λόγο για «κρατική στρατηγική με στόχο την εξόντωσή του» και σημειώνει πως «η παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μια μέρα πριν συνεδριάσει το συμβούλιο ήταν μια ξεκάθαρη εντολή για την απόρριψη του αιτήματος και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί».

«Με λίγα λόγια η εγκυρότητα της προσφυγής ακυρώνεται δια στόματος υπουργού απλά και ξεκάθαρα. Όλο αυτό ντυμένο με την ανυπόστατη πρόταση για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αδειών, η οποία δεν ευσταθεί λόγω των εργαστηρίων που έχουν αναγκαστική παρουσία, ενώ ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους» τονίζει ο Νίκος Ρωμανός και συμπληρώνει πως «με την ίδια ακριβώς λογική σε λίγο καιρό τα επισκεπτήρια με τις οικογένειές μας θα γίνονται μέσα από οθόνες για λόγους ασφαλείας όπως και τα δικαστήριά μας. Η τεχνολογία στην υπηρεσία “του σωφρονισμού” και της δικαιοσύνης».

«Εγώ από την πλευρά μου συνεχίζω, προσπερνάω την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνω πίσω και απαντάω με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα  ως το θάνατο» καταλήγει ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός.

Τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκαν πολλά για την απεργία πείνας του νεαρού αναρχικού που έχει φτάσει σε σημείο να απειλείται άμεσα η ζωή του. Νομικά και θεσμικά, είτε αυτό αρέσει είτε όχι, δεν υπάρχει κανένα κώλυμα στο να του δοθούν εκπαιδευτικές άδειες.

Ας σταθούμε μόνο σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:

  • Μέχρι να εκδικαστούν οι άλλες υποθέσεις που τον εμπλέκουν για συμμετοχή (κυρίως λόγω φιλικών σχέσεων και σε κάθε περίπτωση χωρίς στοιχεία για οποιαδήποτε πράξη) σε οργάνωση ο Νίκος Ρωμανός έχει καταδικαστεί για μια ληστεία, με αναφορές του εισαγγελέα και του προέδρου του δικαστηρίου για το είδος της ληστείας που δεν έβαλε τελικά σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή, ενώ δεν έγινε ούτε καν προσπάθεια χρήσης όπλου κατά την καταδίωξη ή τη σύλληψη. Μάλιστα ειδικά για τον Ρωμανό ο εισαγγελέας ζήτησε το ελαφρυντικό που αναφέρεται στο νεαρό της ηλικίας. 
  • Ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνει κάτι που να βάλει σε κίνδυνο το θεσμό των εκπαιδευτικών αδειών αν του αποδοθεί αυτό το δικαίωμα κι αυτό προκύπτει από τη μέχρι τώρα στάση του και ειδικά στην περίοδο των κινητοποιήσεων των φυλακισμένων. Οι τοποθετήσεις του καθηγητή του στον Αυλώνα, των συντρόφων και των συγγενών του σκιαγραφούν πολύ καθαρά το χαρακτήρα του, πέρα από τις όποιες πολιτικές του απόψεις.
  • Οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το πώς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο θεσμός των αδειών κι όχι μόνο των εκπαιδευτικών οφείλουν να γίνουν μετά την απόδοση του δικαιώματος στον Ρωμανό διότι τώρα ισχύει νόμος που του δίνει άμεσα τη δυνατότητα αυτή.

Παυλόπουλος: «Ο κ. Αθανασίου ξέρει τι πρέπει να κάνει»

«Είναι ένα μετέωρο βήμα της υποκρισίας εάν δεν δίνει η πολιτεία συνέχεια σε ένα μέτρο που έχει θεσπίσει. Το αγαθό της Παιδείας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Υπάρχει δίοδος με βάση το άρθρο 16. Ξέρει ο κ. Αθανασίου τι πρέπει να κάνει. Είναι θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν θέλω να δίνω συμβουλές», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβολή στις δημοκρατικές αρχές η απόφαση για τον Ρωμανό

«Η άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά  στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθήσει τα μαθήματά στη σχολή του αποτελεί μια απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση που προσβάλλει τις δημοκρατικές αρχές» τονίζει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Ο νεαρός φοιτητής που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο δικαίωμά στη μόρφωση μετά την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ο θεσμός των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο προς όφελος των κρατουμένων, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει πως: «Ο Ν. Ρωμανός πρέπει να πάρει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων, και κατ' ουσίαν απαγόρευσης του υπέρτατου αγαθού της μόρφωσης».

Κουντουρά: «Το κράτος δικαίου δεν εκδικείται»

«Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η φυλάκιση έχει ως στόχο τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη. Το κράτος δικαίου δεν εκδικείται και πολύ περισσότερο δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κανενός κρατουμένου» δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζοντας ότι η «Πολιτεία οφείλει να παρέχει τη δυνατότητα στο Νίκο Ρωμανό εφόσον του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις και να περάσει στο πανεπιστήμιο, να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του».