Απόλυτη σύμπλευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

tsipras-pitela-maximou-sinantisi.jpg

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Πιτέλα | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο δέχθηκε στο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας και Τζιάνι Πιτέλα δήλωσαν ότι είναι σε απόλυτη σύμπλευση αναφορικά με την ανάγκη της άμεσης επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η μάχη δεν είναι μάχη μόνο για την Ελλάδα, αλλά μάχη για την Ευρώπη, διότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη» και σημείωσε ότι «επομένως πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις «διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα».

«Δυσκολίες υπάρχουν. Βέβαια, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και σημαντικές επί της αρχής» τόνισε ο Α. Τσίπρας για να προσθέσει ότι αυτή η διαφωνία για την αγορά εργασίας, «δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, αλλά μια ευθύνη της ΕΕ, ως συνόλου και των ηγετών του θεσμού της Ευρώπης, να πουν ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ο Τζιάνι Πιτέλα επισήμανε ότι η αναγόρευσή του σε δημότη της Αθήνας τον δεσμεύει ακόμα περισσότερο να στηρίξει την Ελλάδα, όπως έκανε και στο παρελθόν, στις νέες προκλήσεις. «Πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος και πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς, έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα». «Είμαι απολύτως σε αυτή τη γραμμή», τόνισε. Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε, ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί», ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συμβάλει σημαντικά με τη συνεισφορά του στη Διακήρυξη της Ρώμης για την 60η επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης.

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι εναντίον των πολλών ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.