Αποχετευτικό δίκτυο χωρίς... λύματα

limata.jpg

Aποχετευτικό δίκτυο ΕΥΔΑΠ Τα προβλήματα με την αποχέτευση στη Δυτική Αττική έχουν τουλάχιστον 20ετή ιστορία | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ

Βελτιωμένα κίνητρα δίνει η ΕΥΔΑΠ στους ιδιοκτήτες στο Θριάσιο πεδίο, για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης της απαιτούμενης ποσότητας... λυμάτων!

Η διοίκηση της εταιρείας, αναγνωρίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων, αποφάσισε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες με 2.500 ευρώ (συν ΦΠΑ), για να καλύψουν το κόστος σύνδεσης και επιπλέον τους δίνει δικαίωμα αποπληρωμής σε 72 μήνες (έως 6 χρόνια).

Οσοι ενταχθούν στο σύστημα θα έχουν απαλλαγή από τα τέλη αποχέτευσης για δύο χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν δήλωση ένταξης στο μέτρο ώς την 1η Φεβρουαρίου 2017.

Ανάλογο μέτρο είχε εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο προέβλεπε ενίσχυση 1.500 ευρώ και αποπληρωμή σε πέντε χρόνια, αλλά... δεν έφερε αποτέλεσμα.

20ετής εκκρεμότητα

Τα προβλήματα με την αποχέτευση στη Δυτική Αττική έχουν τουλάχιστον 20ετή ιστορία και η χώρα μας έχει ήδη μια πρώτη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα έργα είχαν ξεκινήσει το 2006 και εγκαινιάστηκαν το 2010, αλλά ώς σήμερα δεν έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι ορατό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει νέα καταδίκη που θα συνοδεύεται με τσουχτερό πρόστιμο.

Η ΕΥΔΑΠ είχε αναλάβει την κατασκευή των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και του βασικού δικτύου αποχέτευσης μήκους 187 χλμ.

Είχαν υπολογιστεί 15.000 συνδέσεις, αλλά μόλις ξεπερνούν τις 5.000 και συγκεντρώνονται περίπου 2.000 κυβικά λυμάτων την ημέρα αντί των προβλεπόμενων 20.000 κυβικών, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να υπολειτουργεί και η ΕΥΔΑΠ να αναγκάζεται να δίνει γερές αποζημιώσεις στον εργολάβο!

Εκτός από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία που πλήττει τη Δυτική Αττική, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα περισσότερα ακίνητα έχουν τους βόθρους τους στην πίσω πλευρά του οικοπέδου και, για να συνδεθούν με το δίκτυο, πρέπει να στρέψουν το αποχετευτικό σύστημα προς την πρόσοψη.

Αυτό όμως σημαίνει ότι οι αγωγοί σύνδεσης χρειάζεται να περάσουν μέσα από κατοικίες ή καταστήματα, δημιουργώντας αναστάτωση και πολλαπλασιάζοντας το κόστος σύνδεσης.

Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ δεν έχει ολοκληρώσει το δίκτυο σε πυκνοδομημένες γειτονιές, όπως η Παραλία Ελευσίνας, ο Παράδεισος και οι οικισμοί γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο.