Από το Κονγκό στην Κόνιτσα και το ΤΕΙ Πειραιά

prosfygas_tei_protia_paideia.jpg

Πρόσφυγας από το Κονγκό που πρώτευσε στις εισαγωγικές για τα ΤΕΙ Πειραιά Ο 20χρονος Ζυλιέν, πρόσφυγας από το Κονγκό, πέρασε πρώτος από το σχολείο του, το ΕΠΑΛ Κόνιτσας, στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πειραιά με 18.500 μόρια | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR

Μέσα σε αυτές τις σκοτεινές μέρες που διανύουμε, με το δράμα των προσφύγων να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, μια ανθρώπινη ιστορία μπορεί να δώσει ενθάρρυνση, να γίνει το παράδειγμα για μια άλλη ζωή, καλύτερη, ζωή που δικαιούται κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη.

Ο 20χρονος Ζυλιέν, πρόσφυγας από το Κονγκό, πέρασε πρώτος από το σχολείο του, το ΕΠΑΛ Κόνιτσας, στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πειραιά με 18.500 μόρια και ήδη ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αθήνα. Χρειάστηκε όμως να περάσει μια μεγάλη διαδρομή μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Τον Οκτώβριο του 2012 έφτασε στην Κόνιτσα και το Κέντρο Προστασίας Παιδιού, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ορφανός από γονείς, πέρασε τον Εβρο χωρίς χαρτιά, κρατήθηκε και στη συνέχεια από την Αθήνα, μέσω της αστυνομίας και με εισαγγελική εντολή, κατέληξε στην ακριτική πόλη όπου από την πρώτη στιγμή βρήκε φιλόξενη υποδοχή.

«Το πρώτο πράγμα που ζήτησα όταν έφτασα στο κέντρο ήταν να πάω σχολείο», λέει μιλώντας τηλεφωνικά στην «Εφ.Συν.», ενώ δίπλα του ακούγονται τα τηλέφωνα του κέντρου να χτυπούν για να του δώσουν συγχαρητήρια και να του ζητήσουν μια δήλωση για τα μέσα ενημέρωσης. «Είναι καλύτερα να μάθεις να ψαρεύεις», προσθέτει, «από το να τρως ένα ψάρι», με τα ελληνικά του να δείχνουν καλλιέργεια και ενδιαφέρον για τη γλώσσα.

Μας διηγείται τις δυσκολίες της αρχής στο σχολείο, που ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα όμως, από την πρώτη εβδομάδα σχεδόν που έγραψε καλά σε ένα τεστ. Από την πρώτη χρονιά έπιανε 18 και μισό και έφτασε να πάρει απολυτήριο με 19,8 φέτος.

Η βοήθεια που δέχτηκε από την τοπική κοινωνία ήταν μεγάλη. Οι συμμαθητές του, οι εκπαιδευτικοί, οι άνθρωποι του Κέντρου τον υποστήριξαν και σήμερα ο ίδιος τούς ευχαριστεί, όπως ευχαριστεί την Ελλάδα για την ευκαιρία που του έδωσε. «Η Κόνιτσα έγινε μια δεύτερη πατρίδα μου», μας λέει.

Το μέλλον τώρα φαίνεται αισιόδοξο. Ηδη υπάρχει ένας πρώτος προγραμματισμός για να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα τις σπουδές του τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος σήμερα βρίσκεται υπό ανθρωπιστικό καθεστώς και έχει διαβατήριο για να ταξιδεύει, ζητάει όμως να υπαχθεί στο καθεστώς πρόσφυγα, για το οποίο πληροί όλα τα κριτήρια κι έχει κάνει αίτηση από τον Αύγουστο του 2014.

Το ταξίδι της ζωής του Ζυλιέν πάντως φαίνεται ήδη ότι θα έχει κι άλλους καλούς σταθμούς στο μέλλον.