Από εργάτης, μεγαλοεργοστασιάρχης

sabidis-2.12.jpg

Από εργάτης, μεγαλοεργοστασιάρχης Ο Ιβάν Σαββίδης ξεκίνησε ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ». | ΙΝΤΙΜΕ

Ο 55χρονος Ιβάν Σαββίδης προέρχεται από το χωριουδάκι Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Αρχισε να δουλεύει εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», στο Ροστόφ, και από το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, εργάστηκε στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ροστόφ. Εφτασε μέχρι υποδιευθυντής της εταιρείας. Η ιδιωτικοποίησή της, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο Δ.Σ. το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου.

Εκεί έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Εκτός από την ιδιόκτητη πλέον καπνοβιομηχανία του «Ντονσκόι Ταμπάκ», που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, όπου οι καπνιστές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια, στον όμιλο του Σαββίδη ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μία εταιρεία θεματικών πάρκων.

Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Φινάνς», η περιουσία του εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμά την περιουσία του στα 9,4 δισεκατομμύρια ρούβλια - περίπου 237 εκατομμύρια ευρώ. Για να έχουμε μια εικόνα, λέγεται ότι η «Ντονσκόι Ταμπάκ» πέτυχε μια τεράστια συμφωνία για παραγωγή τσιγάρων με την Κίνα για 1 δισ. τσιγάρα τον χρόνο.

Ο Σαββίδης έχει άριστη σχέση με τον πρόεδρο των ρωσικών σιδηροδρόμων. Μέσω αυτού γνώρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έφτασε μέχρι τη Δούμα. Γι’ αυτό και το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει για την Ελλάδα είναι να πάρει, μαζί με τον επιστήθιο φίλο του, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ - κάτι, όμως, που δεν έχει προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ιδιοκτησία του:

■ Το «Μακεδονία Παλάς». Ο Σαββίδης έχει μισθώσει από τις αρχές του 2014 και για 30 χρόνια το ξενοδοχείο-έμβλημα της πόλης, με ετήσιο μίσθωμα 1.722.000 ευρώ. Η συμβατική υποχρέωση είναι να υλοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ, αλλά πληροφορίες τον θέλουν να ρίχνει 20 εκατομμύρια.

■ Τη ΣΕΚΑΠ. Αγόρασε με 5,5 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα και τη ΣΕΚΕ το 85% των μετοχών της συγκεκριμένης συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Εχοντας ολοκληρώσει την υποχρέωσή του για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ, ο Σαββίδης με την «Ντονσκόι Ταμπάκ» κατέχει πλέον το 94,5% των μετοχών.

■ Το «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής. O Σαββίδης για τα δικαιώματα του συγκροτήματος των 322 στρεμμάτων και για τα επόμενα 99 χρόνια συμφώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ.

Εχει υποσχεθεί μέσα σε μία πενταετία 25 εκατ. ευρώ για προπονητικό κέντρο στον ΠΑΟΚ, 15 εκατ. σε έργα αθλητικής ανάπτυξης και 40 εκατ. για νέο γήπεδο στην Τούμπα. Επίσης μέσα στην επόμενη οκταετία άλλα 150 εκατ. ευρώ. Αγόρασε ακόμη το περιβόητο «Κόκκινο Σπίτι», στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με περισσότερα από 4 εκατ. Οι πληροφορίες λένε ότι το προορίζει για κατοικία του όταν θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ή για κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Επίσης αγόρασε τη Βίλα Ζαρντινίδη, ένα παραδοσιακό αρχοντικό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, όπου στεγαζόταν το Ωδείο Βορείου Ελλάδος, με περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Σημασία έχει και η σύμπραξη με τον Μελισσανίδη, που αφορά τον τομέα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα λεγόμενα «φρουτάκια», για τα οποία αναμένονται σοβαρές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες. Ως γνωστόν, ο ΟΠΑΠ, στον οποίο ο Μελισσανίδης έχει κυρίαρχο ρόλο, θα διαχειριστεί 35.000 μηχανήματα.

Τα 18.500 απ' αυτά θα τα αναθέσει σε ιδιώτες. Σ’ αυτό το κομμάτι θα συνεργαστούν οι δύο άνδρες, εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις τους και τα βρουν.