Απεργία πείνας για να επανεξεταστεί το αίτημα ασύλου του

metanastes.jpg

ICON PRESS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεκαπέντε ημέρες απεργία πείνας στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου συμπληρώνει σήμερα ένας -προς απέλαση, Αιγύπτιος στην καταγωγή- μετανάστης, με αίτημα την επανεξέταση του αιτήματος ασύλου που έχει απορριφθεί ήδη σε δεύτερο βαθμό.

Ο 26χρονος Μοχάμεντ Α. έφτασε από την Αίγυπτο στη Λέσβο στις αρχές Απριλίου, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και, όπως ήταν επόμενο, εγκλωβίστηκε για μήνες στη Μόρια.

Επειτα από πολύμηνη αναμονή κατάφερε να πάρει την έγκριση σε πρώτο βαθμό και να ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου είχε προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη -και φαρμακερή για τον ίδιο- συνέντευξη για άσυλο.

Δυστυχώς, η απάντηση ήταν αρνητική και έτσι μεταφέρθηκε στη Λέσβο στις 12 Δεκεμβρίου, κρατούμενος και με τον χαρακτηρισμό «προς απέλαση» να τον συνοδεύει.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή φωνάζει ότι στην Αίγυπτο κινδυνεύει η ζωή του από το αυταρχικό καθεστώς Σίσι, μιας και οι Αρχές εκεί είχαν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό για να τον βρουν.

Αιτία, ο εντοπισμός του ηλεκτρονικού του ίχνους πίσω από την ανάρτηση ενός βίντεο που έδειχνε στρατιώτες του καθεστώτος να πυροβολούν στο ψαχνό διαδηλωτές κατά τη διάρκεια ταραχών που είχαν ξεσπάσει στη χώρα του.

Ιστορία που, όπως φαίνεται, δεν έπεισε την αρμόδια επιτροπή εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που τον στέλνει «προς επαναπροώθηση» και συνάμα προς τον βέβαιο θάνατο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο 26χρονος Μοχάμεντ «βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αν και πίνει μόνο χυμούς, αρνούμενος να δεχτεί άλλη τροφή».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο άτυχος Αιγύπτιος χρειάστηκε να νοσηλευτεί δύο φορές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης εξαιτίας ακριβώς της απεργίας πείνας που κάνει, μια και η γενική κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καλή και συνεχώς χειροτέρευε. Γεγονός που εμμέσως επιβεβαιώνει και η αστυνομία, η οποία σαφώς κάνει λόγο για βελτίωση της υγείας του.

Ο ίδιος αξιώνει την επανεξέταση του αιτήματός του, επιμένοντας στην ιστορία που διηγείται, θεωρώντας ότι μπορεί να επαληθευτεί. Ιστορία που, στον βαθμό που ισχύει, του προσδίδει ακριβώς την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα έτσι όπως περιγράφεται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Παράλληλα ο ίδιος δηλώνει επιχειρηματίας στην πατρίδα του, ενισχύοντας έτσι την εκδοχή ότι δεν έχει έρθει στην Ευρώπη για οικονομικούς ή άλλους λόγους.