Απ’ το τραπέζι στα επείγοντα

kataylismos_soyda_xios.jpg

Καταυλισμός Σούδας στη Χίο Τροφική δηλητηρίαση προκάλεσε σε 45 πρόσφυγες που σιτίζονται στον καταυλισμό της Σούδας το μεσημεριανό κοτόπουλο με ρύζι | EUROKINISSI

Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου προχθές σαράντα πέντε πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στον καταυλισμό της Σούδας.

Αιτία, η τροφική δηλητηρίαση που προξένησε συμπτώματα όπως εμετός, ζάλη και διάρροια, με τη διάγνωση να αναφέρει ότι έπασχαν από οξείες γαστρεντερικές διαταραχές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τροφική δηλητηρίαση προκλήθηκε από το μεσημεριανό γεύμα που ήταν κοτόπουλο με ρύζι, το οποίο σέρβιρε στον καταυλισμό συμβεβλημένη τοπική επιχείρηση, η οποία πληρώνεται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).

Τα πρώτα συμπτώματα άρχισαν να εμφανίζονται γύρω στις πέντε το απόγευμα και κορυφώθηκαν δύο ώρες μετά, όταν δεκάδες πρόσφυγες άρχισαν να αισθάνονται αδιαθεσία κινούμενοι πλέον ομαδικά προς τα επείγοντα του νοσοκομείου, ακόμα και πεζή.

Συνολικά από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. στα επείγοντα του Νοσοκομείου Χίου νοσηλεύτηκαν 37 άνθρωποι (17 άντρες, 11 γυναίκες και 9 παιδιά), εκ των οποίων έγινε εισαγωγή σε 5 από αυτούς, μεταξύ τους ένα παιδί και ένα βρέφος, και τους τοποθετήθηκε ορός ώστε να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση.

Στη συνέχεια ωστόσο και από τις 11 μ.μ. έως τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας προσήλθαν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών οχτώ πρόσφυγες και από τη ΒΙΑΛ (2 άντρες, 2 γυναίκες και 4 παιδιά) αφού ορισμένοι από εκεί προτιμούν να σιτίζονται στη Σούδα, μιας και το προσφερόμενο φαγητό θεωρείται καλύτερης ποιότητας.

Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού έλαβαν δείγματα από το φαγητό αλλά και από το νερό προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της δηλητηρίασης. Πάντως, ανεπίσημα εκφράζονται φόβοι για ύπαρξη μικροβίου σαλμονέλας. Το NRC στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη επιχείρηση.