Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα καθήκοντα υποθηκοφύλακα

ypourgeio_dikaiosynisi.jpg

Υπουργείο Δικαιοσύνης Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς τάχθηκαν ομόφωνα χθες τα μέλη της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου της Αθήνας | EUROKINISSI/ ΧΑΙΣΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χ. Σεβαστίδης επισήμανε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 3 εδάφιο 1 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται και πρόσθεσε ότι και η ανάθεση της εν λόγω αρμοδιότητας «εκφεύγει κατ’ αρχήν του δικαιοδοτικού έργου των ειρηνοδικών»

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς τάχθηκαν ομόφωνα χθες τα μέλη της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική πρωτοβουλία (νομοσχέδιο) του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία ανατίθενται καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς και ειδικά σε ειρηνοδίκες και όχι σε συμβολαιογράφους, όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται έως τώρα.

Την ίδια απόφαση έλαβαν πριν από λίγες μέρες κατά πλειοψηφία και οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου που έκριναν αντισυνταγματική την επίμαχη ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύγκλησης της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου της Αθήνας, παρέστη ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος τόνισε ότι η επίμαχη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική αλλά και προβληματική.

Σε όλες τις Ολομέλειες των Πρωτοδικείων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και ανέπτυξαν τις θέσεις της ΕΔΕ, όπως επίσης κατέθεσαν πολυσέλιδο υπόμνημα, διατυπώνοντας την άποψή της περί αντισυνταγματικότητας.

Ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε ότι σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 3 εδάφιο 1 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται και προσέθεσε ότι και η ανάθεση της εν λόγω αρμοδιότητας «εκφεύγει κατ’ αρχήν του δικαιοδοτικού έργου των ειρηνοδικών».