Αντικομφορμισμός λόγω μόδας

fotis.papoulias.png

Φώτης Παπούλιας - Εφημερίδα τών Συντακτών Φώτης Παπούλιας - Εφημερίδα τών Συντακτών | efsyn.gr/Sebastian Gansrigler

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Αϊν Ραντ έχει γράψει: «Υπάρχει ένα επίπεδο δειλίας κατώτερο από αυτό του κομφορμιστή. Είναι αυτό του αντικομφορμιστή από μόδα». Είναι βέβαιο ότι αυτόν τον αφορισμό δεν τον έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του ο Στ. Θεοδωράκης. Αν τον γνώριζε, ενδεχομένως να ακολουθούσε και διαφορετικό πολιτικό δρόμο από αυτόν που λανσάρει από τις ευρωεκλογές και μετά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίζεται ως ο τιμητής των πάντων. Επαναλαμβάνοντας κοινότοπα λογύδρια, ρηχούς προβληματισμούς, πουλώντας όπως θα έλεγε και ο ίδιος στις εκπομπές του με ειρωνεία «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», επιχειρεί να εμφανιστεί ως το αναγκαίο, άριστο και άφθαρτο πολιτικό προϊόν.

Οχι πρόσωπο αλλά προϊόν. Μόνο που ξεχνά ότι τα προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης αντιστρόφως ανάλογη των επιδιώξεων των δημιουργών τους. Και ο Στ. Θεοδωράκης είναι προϊόν όχι των δύσκολων καιρών αλλά αυτού που ο νομπελίστας Γ. Σεφέρης έχει περιγράψει λέγοντας «είναι δύσκολο να απαλλαγεί ο κάθε άνθρωπος από τον αόρατο χορό των γερόντων που τον παρακολουθούνε σε όλη του τη ζωή». Δυστυχώς για τον ίδιο, ο χορός των γερόντων είναι απόλυτα ορατός και ευκόλως αναγνωρίσιμος, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει να πείσει ότι τον πολεμούν ακόμα και οι... χθεσινοί του φίλοι.

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την κοινωνία που πλασάρει το άτεγκτο κράτος δικαίου του οποίου υπεραμύνεται, η κοινωνία των αρίστων και των ικανών, με το ταυτόχρονο δήθεν στυλάκι τού «όλοι οι καλοί χωράμε», δυστυχώς γι’ αυτόν, είναι ό,τι πιο συντηρητικό μπορεί να προσφέρει. Η εμμονή του στο να παράγει η χώρα ντομάτες και λεμόνια, λες και η οικονομία είναι οικογενειακή υπόθεση σε κλειστό περιβάλλον, εκτός από ένδεια επιχειρημάτων δείχνει και μια πρωτόγονη προσέγγιση στην πολιτική οικονομία που υποτίθεται ότι θέλει να υπηρετήσει.

Το έχει πει και ο ίδιος εξάλλου, «για να απαλλαγείς από τους δανειστές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παράγεις», μέχρι εκεί. Για το ποιος, ποιοι, με ποιους όρους είναι ψιλά γράμματα για τον Στ. Θεοδωράκη.

Στη χθεσινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το καλό παιδί της πολιτικής εμφανίστηκε σαν γαμπρός απέναντι στον πεθερό. Το στικάκι-δώρο στον Κ. Παπούλια με την παλιά εκπομπή μόνο ως πολιτικό γλείψιμο μπορεί να ερμηνευτεί. Και εκθέτει δραματικά τον ίδιο τον επικεφαλής του Ποταμιού, αφού από πολύ νωρίς απέδειξε ότι ακολουθεί την πεπατημένη χωρίς να ορρωδεί προ ουδενός...