Αντιδράσεις στο ΕΚΚ

Μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να παύσει το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, να διορίσει νέο αλλά και να ζητήσει από αυτό να κινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Διευθυντή, ο Γενικός Διευθυντής Γρηγόρης Καραντινάκης και ο εκτελών χρέη προέδρου Αλέξης Γρίβας, αντέδρασαν στην απόφαση.

Ο Γενικός Διευθυντής

«Έμαθα την απόλυσή μου από δημοσιεύματα. Καθόλου πρωτότυπο πια. Τόσα πολλά ψέματα και μισές αλήθειες στο δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ που καταγγέλει το πρόσωπό μου, για να

απολύσουν ένα διευθυντή ο οποίος είχε επιλεγεί ομόφωνα από το Δ.Σ και διοριστεί μόλις 6 μήνες πριν, επειδή δεν αρέσουν τελευταίως, οι απόψεις του;

Οφείλω ν'απαντήσω στους συναδέλφους μου κινηματογραφιστές, στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά και σε όσους υποστηρίζουν και πλασάρουν καταγγελίες του ΥΠΠΟΑ με δημοσιεύματά τους.

Οπως κάθε εργαζόμενος υπέγραψα σύμβαση, την οποία το ΥΠΠΟΑ καταγγέλει ως "μονομερή ενέργεια που δεν συνάδει με τις αρχές χρηστής διοίκησης".

Από πότε η σύναψη σύμβασης εργαζομένου με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του θεωρείται μη χρηστή ενέργεια;

Εν γνώσει μάλιστα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και των νομικών του συμβούλων ότι εκκρεμεί αγωγή προσώπου για τον μη διορισμό του στην θέση του Γενικού Διευθυντή, θεωρώντας τον δικό μου διορισμό παράνομο καθώς και παράνομες όλες τις αποφάσεις που έχω λάβει μέχρι σήμερα που αφορούν εγκρίσεις ταινιών που δεσμεύουν ποσά σε κινηματογραφιστές.

Ουδέποτε καθορίστηκαν από εμένα αποδοχές μου που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση και όσα ορίζει ο ν. 3905/2010 για τις αποδοχές του Γενικού Διευθυντή.

Από την πρώτη μέρα της μισθοδοσίας μου η οποία ξεκίνησε επί υπηρεσιακής κυβερνήσεως δεν έχω λάβει κανένα επιπλέον ποσό μισθού μου πέραν των 2.200 ευρώ ΜΙΚΤΩΝ που ορίζει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση ή επιδόματος για την θέση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η απόδειξη αυτού είναι στις οικονομικές υπηρεσίες και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αμφισβητεί την αλήθεια.

Κατά το ολιγόμηνο διάστημα της θητείας μου απέστειλα σειρά αιτημάτων για συνάντηση με τον κ. Υπουργό λόγω της κατάργησης πηγής εσόδου του ΕΚΚ από τα εισιτήρια του κινηματογράφου που εμπόδιζε τον προγραμματισμό για την ευόδωση του ιδρυτικού του σκοπού.

Η μόνη φορά που με δέχθηκε ο κ. Υπουργός ήταν αυτή που μνημονεύεται στο δελτίο του ΥΠΠΟΑ με τα σχετικά θέματα και καμία συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου.

Το ζήτημα όμως για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, είναι αυτό που αναφέρεται στο τέλος του δελτίου τύπου του ΥΠΠΟΑ και εκφράζεται απερίφραστα.

Μη αναγνωρίζοντας το αυτοδιοίκητο του ΕΚΚ, υποχρεώνει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να "οργανώσει" την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία για τη στελέχωση της θέσης του νέου Γενικού Διευθυντή.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟΑ που δεν διαφέρει από την προηγούμενη, αποδοκιμάζει τις επιλογές της προηγούμενης ενώ οι αποφάσεις της προηγούμενης φέρουν τις υπογραφές της σημερινής.

Αυτό στη γλώσσα του κινηματογράφου λέγεται "παράλληλη δράση" στον ίδιο χωροχρόνο.

Εξάλλου πρέπει να απαντηθούν τα σημαντικά ερωτήματα και όχι αυτά που αποπροσανατολίζουν από την ουσία.

Είναι γνωστό ποιοι στήριξαν τον ν. 3905/2010 και ποιοι τον καταψήφισαν.

Αυτοί όμως που τον καταψήφισαν και είναι ίδιοι μ' αυτούς που κατήργησαν και τον βασικό πόρο του ελληνικού κινηματογράφου από τα κινηματογραφικά εισιτήρια, θα πρέπει ν' απαντήσουν στην αγωνία των ανθρώπων του σύγχρονου πολιτισμού στον τομέα αυτό, ανεξάρτητα από διοικήσεις και μεθοδεύσεις, πως θα στηρίξουν την κινηματογραφική τέχνη μετά και την εξάντληση των τελευταίων διαθέσιμων πόρων του ΕΚΚ που η αποπεμφθείσα διοίκηση κατάφερε να συγκεντρώσει.

Όταν αναφερόμουν σε προηγούμενη δήλωσή μου ότι "εξάλλου όλους μας περιμένει στη γωνία ο Βισίνσκι" δεν γνώριζα ότι ήμουν ήδη εκεί"».

Ο εκτελών χρέη προέδρου

Αντίδραση είχαμε και από τον εκτελών χρέη προέδρου του υπηρεσιακού Δ.Σ. του ΕΕΚ μέχρις εκδόσεως του ΦΕΚ διορισμού του νέου Δ.Σ., Αλέξη Γρίβα που σημειώνει:

«Μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), την αντικατάσταση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), όπως και τη σαφή οδηγία του προς το νέο Δ.Σ. να προχωρήσει στην «διαδικασία για τη στελέχωση της θέσης του νέου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού».

Θα ήθελα αρχικά να υπενθυμίσω ότι μερικούς μήνες πριν ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκος Ξυδάκης μας τίμησε με την επιλογή του στο πλαίσιο του ευρύτερου εκφρασθέντος οράματος του Υπουργείου και με στόχο την αναδιοργάνωση του Ε.Κ.Κ.

Το Υπουργείο σύμφωνα με το χθεσινό Δελτίο Τύπου του προέβη σε αυτή του την απόφαση μετά από «έγγραφες καταγγελίες τεσσάρων μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού».

Αιτούμαι από το Υπουργείο έχοντας έννομο συμφέρον, να δημοσιοποιήσει τις έγγραφες καταγγελίες στις οποίες στηρίχτηκε για να λάβει την απόφασή του, δεδομένου ότι εξ' όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, τουλάχιστον τα δύο από τα τρία μέλη τα οποία αναφέρεται ότι παραιτήθηκαν δεν κατέθεσαν συγκεκριμένες γραπτές καταγγελίες.

Επίσης αιτούμαι τη δημοσιοποίηση των παραιτήσεων των τριών μελών.

Στην ανακοίνωσή του επίσης το Υπουργείο αναφέρεται σε δυσλειτουργίες.

Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι ουδεμία δυσλειτουργία παρουσιάστηκε στη διαχείριση των θεμάτων του Ε.Κ.Κ.

Αντίθετα τόσο το Δ.Σ. όσο και ο Γενικός Διευθυντής αποκατέστησαν και επιτάχυναν όλες τις σχετικές διαδικασίες, από εγκρίσεις σχεδίων ταινιών (75 μέχρι σήμερα), μέχρι την αναθεώρηση λειτουργικών αναγκών για χρηματοδοτήσεις, την επανακατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ταινιών που επί χρόνια παρακρατούνταν από ιδιώτη και την επιστροφή τους στους έχοντες τα δικαιώματα, την επιστροφή στους εργαζόμενους αναδρομικών παρακρατηθέντων επί μακρό χρονικό διάστημα κ.λ.π.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους επισημάνσεις του Υπουργείου σχετικά με τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή, όπως και του περιεχομένου της, υπογραμμίζω ότι ως Πρόεδρος υπέγραψα την σύμβαση όπως προβλέπεται, αντιπροσωπεύοντας το Δ.Σ. και κατόπιν σχετικής απόφασής του.

Τόσο το παραπάνω θέμα όπως και τα άλλα που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, (ρήτρα εμπιστευτικότητας, μη τήρηση επικυρωμένων πρακτικών, δυστοκία στη διερεύνηση προηγούμενων διαχειριστικών χρήσεων του Ε.Κ.Κ.), όχι μόνο θεωρώ ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα αλλά επί πλέον έχουν δοθεί γραπτώς επαρκείς και αναλυτικότατες εξηγήσεις στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 18.11.2015 αμέσως μετά τη συνάντησή μας μαζί του (16.11.15).

Επιπλέον τα έγγραφα αυτά τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν όπως και οι εξηγήσεις που περιέχουν είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται για να ενημερωθεί αναλυτικά και να σχηματίσει πραγματική και αντικειμενική εικόνα σχετικά με όλα τα προαναφερόμενα.

Σημειωτέον ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό, τον Διευθυντή του Γραφείου του, κ. Παναγιώτη Δούρο και τους Νομικούς Συμβούλους τους, αντίθετα με όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ.Α., δεν διαπίστωσα θέληση εκ μέρους του Υπουργού «να ενημερωθεί και να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην εκτόνωση των εσωτερικών εντάσεων και στην επίλυση των προβλημάτων», αλλά βρέθηκα στο επίκεντρο των παραπάνω κατηγοριών με κύριο στόχο εμένα τον ίδιο, τον Γενικό Διευθυντή και τη Νομική μας Σύμβουλο, η οποία και δεν εκλήθη να παραστεί.

Είναι δε ακριβώς λόγω της διαπίστωσης ότι ο αντίλογος μου δε γινόταν αποδεκτός, που έθεσα στη διάθεση του κ. Υπουργού την παραίτησή μου.

Επίσης ας σημειωθεί ότι στο Δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α. μας υποχρέωσε ως Ε.Κ.Κ., να σταματήσουμε τη εν εξελίξει διαδικασία κάλυψης της θέσης του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Hellenic Film Commission), ενώ είχε από κοινού αποφασιστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Ξυδάκη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ και τον Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Παναγιώτη Δούρο, να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη της θέσης.

Τέλος θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα πρακτική του ΥΠ.ΠΟ.Α. τόσο σε αυτή την περίπτωση όπως και σε προηγούμενη, δείχνει το μέτρο του τρόπου άσκησης της πολιτικής του. Ειδικότερα φαίνεται να αποδεικνύει ότι με την αρωγή ιδιοτελών κύκλων και προσώπων, δεν ευνοεί πραγματικά την κάθαρση των κακώς εχόντων στο Ε.Κ.Κ., έναν από τους κύριους σκοπούς τους οποίους εκλήθη να υπηρετήσει το μόλις αποπεμφθέν Δ.Σ., το οποίο κρίνω ότι στη 10μηνη θητεία του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκπλήρωση όλων των στόχων του και κυρίως για την ενθάρρυνση στο πλαίσιο των οικονομικών πενιχρών δυνατοτήτων του, της ελληνικής δημιουργικής κινηματογραφικής παρουσίας».