Αναστήλωση στην Ολυμπία

Ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας παραδόθηκε χθες στο κοινό παρουσία της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στελεχών του υπουργείου, τοπικών παραγόντων κ.ά. Ανεγέρθηκε μπροστά στη Στοά της Ηχούς το 270 π.Χ. από τη δυναστεία των Πτολεμαίων, με σκοπό την προβολή των ηγετών της. 

Θεωρείται από τα λαμπρότερα του είδους του στο ιερό, καθώς εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα. Η αναστήλωση οφείλεται στην άριστη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (DAI) με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με χορηγία του Ιδρύματος Regula Pestalozzi.

Β.ΤΖ.

Προπώληση για Παπαϊωάννου

Πώς περνάει ο καιρός. Οπου να ’ναι (24 Μαΐου) δίνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την παγκόσμια πρώτη του νέου του έργου, «The Great Tamer», παραγωγή της Στέγης που θα πάει και στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Η προπώληση άρχισε, για τις λίγες παραστάσεις (μέχρι 11 Ιουνίου), γι’ αυτό καλό είναι να βιαστείτε. Οι τιμές είναι 7, 15, 25, 30, 35, 40 και 45 ευρώ (www.sgt.gr). Το έργο καταπιάνεται με το ερώτημα κατά πόσο η ανθρώπινη ζωή μπορεί να ιδωθεί σαν ένα εξερευνητικό ταξίδι, ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, μια εσωτερική ανασκαφή που υπόσχεται να φέρει στην επιφάνεια βαθύτερα νοήματα.

Β.ΓΕΩΡΓ.

Με λοίμωξη ο Ελτον Τζον

Μία «ασυνήθιστη βακτηριακή λοίμωξη» από την οποία προσβλήθηκε ο Ελτον Τζον κατά τη διάρκεια της πτήσης του από Αγγλία προς Νότια Αμερική στάθηκε η αιτία για τη ματαίωση σειράς συναυλιών του στο Λας Βέγκας.

Δύο νύχτες έμεινε στην εντατική ο σερ Ελτον Τζον και, σύμφωνα με τους γιατρούς, η λοίμωξη ήταν «σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα». Ευτυχώς διαγνώστηκε εγκαίρως και η ίαση θα είναι γρήγορη και πλήρης, με τον Βρετανό καλλιτέχνη να ευχαριστεί τους γιατρούς και να υπόσχεται στους θαυμαστές-οπαδούς του πως θα επιστρέψει γρήγορα.

ΔΗΜ.ΚΑΝ.