Αναστασιάδης και Ακιντζί σε «εποικοδομητική συνάντηση»

xeirapsia-anastasiadis-akintzi.jpg

Η χειραψία Αναστασιάδη-Ακιντζί φωτό αρχείου | AP Photo/Petros Karadjias

Ο πρόεδρος της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΝίκος Αναστασιάδης παρακάθισε την Τετάρτη σε γεύμα που παρέθεσε το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, στην Λευκωσία, στο οποίο παρέστη και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι «ήταν μια τρομερά εποικοδομητική συνάντηση με την ενθάρρυνση του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ που περιλαμβάνει βεβαίως και Κύπριους μετά το 2006. Έχουμε ενημερώσει για την πρόοδο των συνομιλιών, έχουμε ανταλλάξει προβληματισμούς για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα και για τις προοπτικές για το μέλλον, που σε μια ενδεχόμενη λύση προοιωνίζουν ένα ευοίωνο μέλλον για το σύνολο των Κυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - ΕΕ, καθώς και σωρεία άλλα ωφελήματα μέσα από τη λύση».

Ερωτηθείς τι ήταν αυτό που άκουσε από τουρκικής πλευράς στο γεύμα εφόσον σε αυτό παρέστη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ, ο πρόεδρος είπε ότι «τα ίδια που έχω ακούσει από τους υπόλοιπους».

Ναι σε τριμερή συνάντηση στο Νταβός λέει ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ, ο Ν. Αναστασιάδης είπε σήμερα πως εάν προσκληθεί να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα το πράξει διότι, όπως ανέφερε, θα πρέπει ο ΓΓ να είναι ενήμερος για την πραγματική κατάσταση των συνομιλιών.

«Αν προσκληθώ βεβαίως και θα συμμετάσχω σε μια ανάλογη συνάντηση γιατί θα πρέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ να είναι ενήμερος για την πραγματική κατάσταση των συνομιλιών. Και για την πρόοδο που επετεύχθη και για τα προβλήματα που έχουμε».

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν αύριο, Πέμπτη, νέα συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς ενόψει της αυριανής νέας συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη κατά πόσο υπάρχουν κάποια νέα ζητήματα στο τραπέζι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

Μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης, την περασμένη Πέμπτη, ο Ν. Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι εξέτασαν με τον Μ. Ακιντζί την παραπέρα πορεία των συνομιλιών, με στόχο να επικεντρωθούν σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα, προκειμένου να διαπιστώσουν πού μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις και πού υπάρχουν διαφορές.