Αναπτυξιακό πακέτο 50 εκατ. έφεραν οι δήμαρχοι

dimarxoi.jpg

Δήμαρχοι Αιγαίου ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Αναπτυξιακές δεσμεύσεις σε... τίτλους αποκόμισαν οι πέντε δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου (Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Μ. Βουρνούς, Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Λέρου Μ. Κόλλιας, Κω Γ. Κυρίτσης) κατά τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

Ειδικότερα, απέσπασαν τη δέσμευση για εξασφάλιση ειδικού αναπτυξιακού πακέτου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, που κατανέμεται ισόποσα στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, σε αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης των τοπικών κοινωνικών από τα προσφυγικά κύματα.

Ωστόσο, ως η μεγαλύτερη επιτυχία των συγκεκριμένων επαφών παρουσιάστηκε -σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία των τριών πρώτων δημάρχων και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη- η απευθείας συνεννόηση των δημάρχων με τα όργανα της Ευρώπης.

Το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι δήμαρχοι είναι ότι κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πακέτο των 25+25 εκατ. ευρώ, προσπερνώντας τα κυβερνητικά όργανα – ένα μήνυμα καθαρά πολιτικής διαχείρισης, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ ΚΕΔΕ και κυβέρνησης είναι τεταμένες.

Το αναπτυξιακό πακέτο αναμένεται να εξειδικευτεί σε επαφές των δημάρχων με τον αρμόδιο υπουργό, Αλ. Χαρίτση, όπως διευκρίνισε ο κ. Βουρνούς, ενώ προσεχώς, για την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, θα επισκεφθεί τους νησιώτες δημάρχους η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Μεγάλα κέρδη, τέλος, για τις τοπικές οικονομίες αναμένονται από την ικανοποίηση του αιτήματός τους για παράταση της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.