«Ούριος άνεμος στα πανιά της Ευρώπης»

jean-claude-juncker-1.jpg

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP Photo/Jean-Francois Badias

Όπως κάθε χρόνο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δικό του φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον και την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έδωσε έμφαση στην οικονομία, προτείνοντας ένα Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, που θα είναι και πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και μια «κοινή αρχή» στην Ε.Ε. η οποία θα ρυθμίζει την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο κατηγοριών.

Όπως τόνισε, υπάρχει μια δυναμική για την ανάπτυξη την οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε.

Αφήνοντας πίσω το ζήτημα της «υπαρξιακής κρίσης της Ε.Ε., που διαπίστωνε πέρυσι, τόνισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία υποχωρεί, οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πιστέψει στην αναγέννησή της».

Ειδικότερα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν είναι φρούριο και πρέπει να καλωσορίσει αυτούς που αναζητούν καταφύγιο από διώξεις. Ωστόσο -πρόσθεσε- πως όσοι φτάνουν στην Ευρώπη «χωρίς δικαιολογία» θα πρέπει να απομακρύνονται. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα πολιτική για τους μετανάστες μέχρι το τέλος του μήνα. Οι προτάσεις αυτές θα επικεντρωθούν στους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών, την αλληλεγγύη με την Αφρική και το άνοιγμα νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Σε μια έκκληση για αυξημένη ασφάλεια των συνόρων στα σύνορα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου έχουν αποβιβαστεί πολλοί μετανάστες. "Η Ιταλία σώζει την τιμή της Ευρώπης", δήλωσε ο Juncker, επαινώντας το μεσογειακό έθνος για την προάσπιση και τη γενναιοδωρία του όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Juncker κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για τη βελτίωση των "σκανδαλωδών" συνθηκών για τους μετανάστες στη Λιβύη.

Ούριος άνεμος για την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Ευρώπη «έχει και πάλι ούριο άνεμο στα πανιά της. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει πλέον, αλλά δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. Ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευθούμε αυτήν τη δυναμική».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την σταδιακή μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε «ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”».

«Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup», είπε.

«Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό», επισήμανε.

Όπως είπε, αν και τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του στην προεδρία της Επιτροπής αφιερώθηκαν σε αυτό που ο Γκι Βερχόφστατ αποκάλεσε «διαχείριση της κρίσης», το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης έχει ήδη παρουσιάσει «το 80% των προτάσεων που είχαν αναγγελθεί κατά την έναρξη της θητείας του» και τους επόμενους 16 μήνες θα θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του, μέχρι το τέλος της θητείας του το φθινόπωρο 2019, μετά τις ευρωεκλογές της άνοιξης.

Ευρώ και επενδύσεις

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

«Η Ε.Ε. σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της Ε.Ε.», ανάφερε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής... ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», τόνισε.

Για τον πρόεδρο της Γιούνκερ, το ευρώ προορίζεται να υιοθετηθεί μακροπρόθεσμα από το σύνολο σχεδόν των κρατών μελών της Ένωσης.

Η αγορά εργασίας

Τη σύσταση μιας «κοινής αρχής» της Ε.Ε. για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας πρότεινε επίσης ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

Όπως είπε, «σε μία Ένωση μεταξύ ίσων, δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας... Οι πολίτες της Ε.Ε. πρέπει να έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα οπουδήποτε κι αν βρίσκονται...», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ή να αποσαφηνίσει πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε μία Ευρώπη με εργαζομένους... «πολλών ταχυτήτων».

Το 6ο σενάριο

Μετά τη «Λευκή Βίβλο» που παρουσιάστηκε στη Ρώμη, με τα πέντε σενάρια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε το έκτο σενάριο, που βασίζεται στο τρίπτυχο των θεμελιωδών αρχών ελευθερία, ισότητα δικαιωμάτων, Κράτος Δικαίου, που του δίνει την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση για την υπέρβαση του χάσματος που απειλεί να διευρυνθεί ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα ανακάλεσε στην τάξη -χωρίς να τα κατονομάσει- κράτη μέλη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία όσον αφορά την τήρηση ευρωπαϊκών αξιών.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναπνεύσει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της, και διαθέτει δύο, την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικά, δεν θα μπορεί να αναπνεύσει», είπε.

Υπενθύμισε ότι «μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να εγγυάται το δίκαιο και τον νόμο», ενώ επανέλαβε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η Τουρκία

Στην κοινή γραμμή όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων (αλλά και του Βερολίνου) στο θέμα της Τουρκίας τάχθηκε ο Γιούνκερ:

«Η Τουρκία απομακρύνθηκε από την ένταξη στην Ε.Ε. για το προσεχές μέλλον. Η ίδια θα πρέπει να αφήσει τους δημοσιογράφους να εργαστούν με ελευθερία και να σταματήσει τις επιθέσεις σε Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Brexit

Όσον αφορά το διαζύγιο με τη Βρετανία, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όπως είπε, αν και η Ε.Ε. λυπάται που αποχωρούν, όμως «οφείλουμε να σεβασθούμε τη βούληση του βρετανικού λαού, αλλά θα προχωρήσουμε, θα προχωρήσουμε διότι το Brexit δεν είναι το παν, διότι το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης»«το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της».

Μάλιστα πρότεινε στις 30 Μαρτίου του 2019, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και το διαζύγιο Ε.Ε.-Βρετανίας, να γίνει σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στη ρουμανική πόλη Σίμπιου, ώστε να χαρτογραφηθεί το μέλλον της Ένωσης.

Τρομοκρατία

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τρομοκρατικών πράξεων, ο Γιούνκερ πρότεινε τη δημιουργία «ενός ευρωπαϊκού πυρήνα πληροφοριών αρμόδιου να φροντίζει ώστε τα δεδομένα σχετικά με τους τρομοκράτες και τους ξένους μαχητές να ανταλλάσσονται αυτομάτως ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία». Όπως συμπλήρωσε, μία μελλοντική εισαγγελία θα πρέπει να είναι σε θέση «να διώκει τους δράστες διασυνοριακών τρομοκρατικών παραβιάσεων».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας