Αλλάζει ρότα η Κομισιόν για το προσφυγικό

juncker.jpg

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων Η Κομισιόν, γράφουν οι FT, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κανόνας της «πρώτης χώρας» είναι πλέον «ξεπερασμένος» και «άδικος» | EC - Audiovisual Service/ Photo: Jean-François Badias

Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες μηνών συμβιβασμού στους κόλπους της Ε.Ε. και συμμόρφωσης των χωρών-μελών με τις όποιες αποφάσεις αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, η Κομισιόν, σύμφωνα με τους Financial Times, ετοιμάζει πρόταση -που θα καταθέσει τον Μάρτιο κατάργησης- της αρχής της συνθήκης του Δουβλίνου, που υποχρεώνει τις χώρες εισόδου προσφύγων και μεταναστών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αναλαμβάνουν και την ευθύνη τους. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες θέλουν να καταργήσουν τον κανόνα, αλλάζοντας ριζικά τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης και μεταθέτοντας το βάρος από τις χώρες του νότου στις πιο εύπορες χώρες του βορρά.

Ο κανόνας «της πρώτης χώρας εισόδου» είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτικά τοξικό ζήτημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες άρχισαν να επικρίνουν τις χώρες στα σύνορα της Ε.Ε. για αποτυχία στην καταγραφή και τη φιλοξενία του 1,1 εκατ. προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Η στρατηγική στην ουσία κατέρρευσε πέρυσι, όταν το Βερολίνο παραιτήθηκε του δικαιώματός του -σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου- να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πίσω σε άλλες χώρες, παροτρύνοντας παράλληλα τους απρόθυμους εταίρους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες. 

Ετσι, η Κομισιόν, γράφουν οι FT, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κανόνας της «πρώτης χώρας» είναι πλέον «ξεπερασμένος» και «άδικος» και θα πρέπει να καταργηθεί, όπως αναφέρει στη σχετική πρότασή της, που θα καταθέσει τον Μάρτιο. 

Η κίνηση θα υποχρεώσει ορισμένες χώρες-μέλη, όπως η Βρετανία, να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες αφού θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να τους στέλνουν πίσω σε γειτονικές χώρες.

Επίσης θα αυξήσει την πίεση στις χώρες-μέλη να υποστηρίξουν ένα επίσημο σύστημα ποσοστώσεων και να δεχτούν κοινά πρότυπα στο δικαίωμα του ασύλου και στις διαδικασίες.

Η αλλαγή του κανόνα -σχολιάζουν οι FT- πιθανότατα θα αποδειχθεί τεχνικά και πολιτικά δύσκολη.

Πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης ωφελούνται από το status quo και μπορούν να επιστρέφουν όσους ζητούν άσυλο γρήγορα πίσω σε άλλες χώρες. Πρακτικά πάντως οι τρέχοντες κανονισμοί ήδη δεν εφαρμόζονται.

Εδικά από το περασμένο καλοκαίρι που η Άνγκελα Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών και παραιτήθηκε του δικαιώματος της χώρας της να επιστρέψει στις χώρες εισόδου τους Σύρους πρόσφυγες, πριν βεβαίως κάνει εκ νέου στροφή λόγω των πιέσεων από το κόμμα και τους εταίρους της, πυροδοτώντας επί μήνες το άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων από χώρα σε χώρα.