Αγκάθι το δημοσιονομικό κενό στο Euroworking Group

Χωρίς σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας για το 2016, ολοκληρώθηκε το Euroworking Group της Δευτέρας. Έτσι παραμένει ακαθόριστο το ύψος των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει προσδιορίσει την τρύπα του προϋπολογισμού στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι την ανεβάζουν στο 1,9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ την εκτοξεύει στα 4 δισ. ευρώ. 

Η ασυμφωνία -ακόμα και μεταξύ των Θεσμών- επέφερε και την αναβολή της έλευσης του κουαρτέτου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μοιραία, η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Το μόνο θετικό της ημέρας ήταν ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προσδιόρισε την ύφεση του 2015 στο επίπεδο του 0,3%. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται πιο κοντά στην αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για μηδενική ύφεση το 2015, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει και το βασικό όπλο της κυβέρνησης, κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σχετικά με το μείζον ζήτημα του προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού.

Το efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της ελεύθερης έκφρασης, δεν δημοσιεύει όμως σχόλια υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Έτσι, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να μην δημοσιεύει ανάλογα σχόλια.
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.